Muslimové v Brně chtějí větší mešitu, lidovcům se to nelíbí

Muslimové v Brně chtějí novou mešitu, která by měla být až čtyřikrát větší než stávající a možná by měla mít i minaret. Původní stavba s kapacitou 60 míst už prý potřebám jihomoravských muslimů nestačí. Proti plánované výstavbě ale vystoupili zástupci lidovců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnská mešita

Brněnská mešita | Foto: www.brno.muslim.cz

S větší mešitou nesouhlasí lídr jihomoravské kandidátky Stanislav Juránek a také místopředseda KDU-ČSL David Macek, který Radiožurnálu vysvětlil své námitky vůči stavbě:

"Vadí mi to, že muslimové - ti čeští - se z našeho pohledu ve svých publikacích dost dobře nevypořádávají s lidskými právy, že mají problém s oddělením státní a duchovní moci. Také víme, že v muslimských zemích nejsou zrovna tolerovány menšiny. Některé záležitosti, které čeští muslimové reprodukují, vnímám jako hrozbu pro pokojnou demokratickou českou společnost."

S tím ale nesouhlasí Asim Atassi z brněnské muslimské obce. Upozornil, že mešita letos existuje už jedenáctý rok a dosud s muslimskou komunitou v Brně žádné problémy nebyly:

"A je tu i další věc - když už mešita stojí, tak co se stane, když bude větší. Když nebude větší mešita, tak budou nějaké provizorní prostory, protože kapacita už nestačí. A ti lidé se budou chtít někde modlit. Když ale nebude mešita, tak to bude někde jinde. A podle mě je lepší mít to pod záštitou nějaké uznávané organizace, která už tady má nějakou historii."

Katarína Brezovská, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme