Patricie Polanská: O jedné omluvě s nulovou hodnotou

28. červenec 2009

Jestli něčím překvapuje obchod, který před ČSSD položili na stůl komunisté, pak je to jeho otevřenost. Někdo by mohl říct dokonce nestoudnost. Předseda Vojtěch Filip říká otevřeně: fajn, zopakujeme dvacet let starou omluvu za svou minulost, ale jen pokud sociální demokracie zruší bohumínské usnesení. A pak nás případně vezme do vlády, protože přesně to, totiž spolupráci na vládní úrovni nejsilnější levicové straně bohumínské usnesení zakazuje.

Jak řekl Hospodářským novinám: "Prohlásili bychom, že se k omluvě hlásíme, a ptali bychom se, jak je to s bohumínským usnesením. Ale pokud by to bylo formulováno tak, že vy se omluvte a my to zvážíme, tak to nemá smysl." Tolik citace Vojtěch Filipa z Hospodářských novin.

Ano, komunisté se před dvaceti lety omluvili. Což jim v průběhu let následujících nebránilo v tom, aby dál obhajovali například regulérnost soudu s Miladou Horákovou, obdivovali Klementa Gottwalda, Lenina nebo Stalina - byli to v jádru správní kluci a kovaní soudruzi, a hrůzy padesátých let? To byly přece jen nešťastné výstřelky pár nezdárných soudruhů, kteří sešli z té správné stranické cesty. A připomínky všech ostatních excesů 40 let vlády KSČ jsou jen antikomunistickými výmysly. Pokud tedy teď svoji omluvu zopakují, je její význam pregnantně řečeno: nula.

Nicméně, politický obchod je jasný, své podmínky jedna z jeho stran stanovila. Ostatně, není to až tak nic nového. Minimálně na posledním sjezdu KSČM, minulý rok v květnu zaznělo, že strategickým cílem komunistů je větší podíl na moci. V tehdejší výzvě všem členům sociální demokracie a jejím sympatizantům se připomíná, že ČSSD a KSČM představují opozici, která stojí v cestě realizaci pravicové antidemokratické, antinárodní a asociální politiky. Členové a sympatizanti KSČM by proto byli rádi, kdyby spolupráce levice měla akčnější charakter, čemuž ale zatím překáží třeba právě bohumínské usnesení.

Když dnes Vojtěch Filip říká, že je komunistická strana pro spolupráci levice ochotna něco udělat - tedy zopakovat omluvu za minulost a roli, jakou v ní hrála KSČ, je to pokračování téhož.

A co na poslední nabídku komunistů sociální demokracie? Na bohumínském usnesení zatím trvá. Na krajích nicméně s komunisty spolupracuje bez větších kolizí. A jedním z jejích problémů je, že tak jak rozehrála svojí politickou partii - tedy blokově, proti pravici, může se jí stát, že se bez KSČM neobejde. Ilustroval to v Rádiu Česko i PR manažer a vlivná postava Lidového domu Petr Dimun, když zopakoval mantru o hrozbě návratu politiky Topolánkovy vlády a to, cituji "v mnohem horší variantě, než zde byla, protože si uvědomme, že zde vzniká velmi silná pravicová alternativa, která je schopna spolu s ODS složit dvoukoaliční vládu v případě nějakého výrazného vítězství těchto dvou stran." Konec citátu (celý článek včetně mp3 ZDE. Takové vnímání toho, oč jde v předčasných volbách, musí znít v sídle KSČM velmi nadějně.

Volby jsou za dva a půl měsíce. Pak uvidíme, jestli a zač je sociální demokracie ochotna upsat svou duši.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

Spustit audio