Údolí smrti

29. červenec 2009

RNDr. Antonín Kůrka z Národního muzea v Praze byl jedním ze členů přírodovědecké expedice, která se v nedávné době podívala na jedno z nejpozoruhodnějších míst na zemi - do Údolí smrti. Jak toto místo vypadá a proč dostalo tak děsivé jméno, na to se ptala Milena Lukavská.

oC. Vycházky zvládnete tak na 20 minut, pak je nutné se vrátit do stínu, jsou dosti namáhavé.

Název Údolí smrti vznikl ještě v pionýrských dobách dobývání Divokého západu, kdo musel oblastí projít pěšky nebo koňmo, to byl adept na smrt. Nejsou tam stromy, nejsou tam prameny vody, je to opravdu pustina. I když na tak úplně bez života. Celé plochy jsou tam porostlé pouštním keřem, který se jmenuje kreosot (Larrea tridentata). Když už nikde jinde nic neroste a nežije, tento keř přežívá i v té strašlivé výhni.

Údolí smrti

I v této poušti lze vidět vodu - dokonce je někdy té vody až moc. Jedná se však jen o zrakový klam, všeobecně známý jako Fata morgána, založený na možnosti vidět obraz vzdáleného objektu zrcadlícího se ve vzduchu díky teplotní inverzi. Tak někdy vzniká dojem obrovské vodní plochy, kterému lze skutečně velmi snadno podlehnout. A také se to i stává - dokonce jsme tam viděli ceduli, která varovala řidiče, že když před sebou spatří vodu, tak aby nezastavovali a jeli dál. V jednom průvodci byl totiž popsán případ nehody, kdy skutečně jeden řidič prudce zastavil, aby do vody nevjel, a druhé vozidlo za ním už nestačilo zabrzdit a srazili se.

V Údolí smrti je ovšem i voda skutečná. A sice na jaře, když taje na horách sníh, stéká voda i do bezodtokové části údolí. A odtud se po čase, v tom strašném vedru, voda odpaří. A zbude po ní vrstvička soli. Po mnoha a mnoha staletí se pochopitelně sůl hromadí a vytváří silná souvrství - a hlavně, pokrývá obrovské plochy. Taková slaná vodní plocha nazývá Bad water, přestože je přesycená solí, pijí z ní ptáci, zřejmě opravdu nemají široko daleko jiný zdroj vody. A u této vody bylo i spousta hmyzu, ploštice, drobní brouci, ale i malí ještěři (leguánci, anolisové aj.) A také rostliny - nejen zmíněný kreosotový keř, ale i některé kvetoucí byliny. Žasli jsme, jak se v tomto extrémním prostředí, které z velké části tvoří soli, může udržet život, jak tu mohou živočichové díky přizpůsobení přežívat.

Údolí smrti

Údolí smrti (Death Valley) v Kalifornii je údolí s nejníže položeným místem západní polokoule - zdejší solné jezero Badwater leží 86 metrů pod úrovní moře. Průměrné roční srážky jsou tu 50 mm. Údolí leží jihozápadně od pohoří Sierra Nevada ve Velké sníženině a na severním okraji poušti Mohave. Tvoří velkou část národního parku Death Valley. Údolí má rozlohu téměř 8000 km2, je skoro 230 kilometrů dlouhé a 8 až 25 kilometry široké. V červenci 2001 zde byla naměřena teplota 57,1 °C.

Spustit audio