Policie bude znovu vyšetřovat privatizaci Mostecké uhelné

Privatizací Mostecké uhelné společnosti z konce 90. let se bude znovu zabývat česká policie. Kauzu sice před rokem odložila, teď jí ale švýcarská generální prokuratura dodala důkazy o údajném tunelování bývalého státního podniku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

O vliv v Mostecké uhelné přišel stát v roce 1998, kdy ji ovládla společnost Appian, státu zbylo 46 procent akcií. Stát pak obvinil šéfy firmy v čele s Antonínem Koláčkem, že za firmou Appian stojí ve skutečnosti oni sami. Podezření ale policie nikdy nedokázala.

Peníze, které manažeři k ovládnutí společnosti údajně použili, měla podle policie společnost povinně odkládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Několik miliard ale odešlo na řadu zahraničních účtů ve Švýcarsku.

Tamní bankéři zatím tvrdili, že jde o bankovní tajemství. Teď jsou ale ochotní spolupracovat, pokud česká strana znovu oficiálně zahájí vyšetřování. Tuto podmínku ústečtí žalobci splnili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ rozebral na Rádiu Česko vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek.

Přečtěte si o Mostecké uhelné:
Czech Coal nabídne zbývající uhlí v rámci územních limitů v aukcích
Odbory Mostecké uhelné pro zachování pracovních míst
Nabídka Mostecké uhelné společnosti obyvatelům obcí Horní Jiřetín a Černice
Mostecká uhelná nabídla obyvatelům Horního Jiřetína a Černic odstupné za domy
Mostecká uhelná propouští

Igor Maňour, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme