Pokud Bělorusko připustí více demokracie, stane se blízkým partnerem EU

Bělorusko musí dát větší prostor demokracii. Takový vzkaz má pro tuto východoevropskou zemi Evropská unie, jejíž zástupci se v úterý v Bruselu sešli s běloruským ministrem zahraničí Sergejem Martynovem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minsk - Říjnové náměstí

Minsk - Říjnové náměstí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Unie v listopadu dokončí zprávu o stavu lidských práv v Bělorusku a pokud se situace zlepší, Bělorusko se může podle Bruselu stát významným partnerem sedmadvacítky.

Bělorusko už je součástí Východního partnerství, projektu užší spolupráce Unie se šesti zeměmi bývalého Sovětského svazu. Projekt podporovalo i někdejší české předsednictví.

Ministr zahraničí Martynov na dotaz Českého rozhlasu potvrdil, že Východní partnerství je pro Bělorusko jednou z priorit. Zároveň ale dodal, že také jeho země má požadavky vůči Unii.

"Zjednodušení vízového režimu je jasnou prioritou. Naši občané nemůžou přijmout, že za víza do Unie musejí platit nejmíň dvakrát tolik co naši sousedé."

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt ale reagoval, že Bělorusko nejprve musí svým občanům poskytnout více demokracie, teprve poté může počítat se vstřícností Unie.

Přečtěte si také:
Bělorusko žádá Evropskou unii o finanční pomoc
Schwarzenberg pozval Bělorusko na pražský summit Východního partnerství
Udělalo Bělorusko kroky směrem Evropské unii?

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme