Nanodiamanty s inzulinem hojí rány

29. červenec 2009

Život pacientů s těžkými popáleninami často ohrožují bakteriální infekce. Celkem nečekanou zbraní proti nim jsou nanodiamanty s nákladem molekul inzulinu.

Hormon inzulin je známý tím, že v krvi snižuje hladinu glukózy. Nové studie ale ukázaly, že inzulin také výrazně urychluje hojení ran a zabraňuje bakteriálním infekcím. V místě poranění inzulin působí jako růstový faktor, který stimuluje růst a dělení kožních buněk, podporuje obnovu krevních cév a potlačuje zánět. Inzulin se zdál být ideální na léčbu těžkých popálenin a jiných rozsáhlých poranění, které často komplikují bakteriální infekce. Otázkou ale bylo, jak zajistit, aby se molekuly inzulinu dostaly na cílové místo a působily v něm delší dobu.

Odpověď se podařilo najít týmu vědců z americké Severozápadní univerzity. Zjistili, že molekuly inzulinu se velice pevně vážou k nanodiamantům a v tomto stavu jsou neaktivní. Pevnost vazby ale trvá jen v prostředí s fyziologickým pH. V zásaditém prostředí, které se nachází v místě ran postižených bakteriální infekcí, vazba povolí a nanodiamanty svůj "náklad" uvolní. Inzulin tak může začít působit přesně tam, kde je potřeba. Nanodiamanty s inzulinem se přitom dají dobře zabudovat do různých mastí, gelů, šicího materiálu i obvazů, ze kterých se mohou postupně uvolňovat do rány.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio