Do amerického Nejvyššího soudu neomylně míří první Hispánka v historii

Hispánka Sonja Sotomayorová překonala klíčový milník na cestě do amerického Nejvyššího soudu. Soudkyni portorikánského původu podpořil právní výbor Senátu, což takřka s jistotou znamená, že ji jako první Latinoameričanku v historii schválí i celý Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres USA

Kongres USA | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Federální nejvyšší soud plní v americké demokracii nesmírně důležitou roli. Na jeho rozhodnutí například závisí, jestli jsou potraty v souladu s ústavou, která byla napsaná před víc než 230 lety, a jejími dodatky. Podobně, jestli si jednotlivé státy mohou ponechat z evropského pohledu často velmi svobodná pravidla pro nošení zbraní.

Takové otázky přitom často rozvíří rozsáhlou a vášnivou společenskou debatu. Sotomayorová má pověst liberálky blízké demokratům a může rozhodování o takovýchto citlivých tématech v devítičlenném soudním kolektivu výrazně ovlivni, což se pochopitelně nelíbí republikánům.

"Tuto nominaci nemohu podpořit," oznámil významný republikánský člen právního výboru Jeff Sessions z Alabamy. Jeho straničtí kolegové Sotomayorovou při nominačním slyšení nemilosrdně grilovali dlouhé hodiny hlavně kvůli některým výrokům z minulosti. V jednom z nich naznačila, že soudy dělají politiku, v jiném, že moudrá Hispánka rozhoduje lépe než starý běloch.

Demokratický předseda právního výboru Patrick Lehey zdůraznil naopak neposkvrněnou profesionální pověst Sotomayorové.

Za 17 let působení jako federální soudkyně není podle něj jediný příklad, že by své osobní názory projevila v rozhodování. V devatenáctičlenném právním výboru je 12 demokratů a 7 republikánů, jeden z nich, Lindsey Graham, navíc vybočil ze stranických řad.

Odchází prý ze slyšení přesvědčený, že je plně kvalifikovaná a má dobrý charakter. Pro historicky první nominaci Hispánky a teprve třetí ženy ve více než dvousetleté historii Nejvyššího soudu Spojených států, tak nakonec hlasovalo pro 13 a proti 6 členů výboru. Definitivní potvrzení Sonji Sotomayorové celým Senátem je tak podle amerických médií skoro hotová věc.

Přečtěte si také:
V americkém Nejvyšším soudu zasedne první Hispánka
Americký Nejvyšší soud řeší případ údajného "rasismu naruby"
Hispánské imigranty odrazuje americká krize
Novým starostou Los Angeles byl zvolen Hispánec
Hispánci možná ovlivní americké volební superúterý

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme