Produkce masa i mléka v Česku dál klesá

Produkce masa v České republice klesla ve druhém čtvrtletí proti minulému roku o sedm procent. Výkup mléka se snížil o 1,5 procenta zhruba na 600 milionů litrů. Situace se navíc podle zemědělců jen tak nezlepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kráva

kráva | Foto: Jan Rosenauer

Cena, za kterou farmáři mléko prodávají, klesla o třetinu na šest korun za litr. A to je podle nich výrazně pod výrobními náklady. Počty poražených krav vzrostly o šest procent a jalovic o devatenáct.

Podle viceprezidenta Agrární komory Jindřicha Šnejdrly tak hrozí, že u nás v budoucnu výrazně klesne produkce mléka. "Je to jen otázka času. V tuto chvíli jsou v chovu ještě dojnice, které budou postupně chov opouštět. Tím pádem nebudou mléko dodávat a výroba mléka tak bude jednoznačně klesat," vysvětlil situaci Šnejdrla.

Jestli to bude v řádů procent nebo desítek procent se v tuto chvíli podle něj předpovídat nedá. "Nicméně určitě budeme zaznamenávat v nejbližším období, v řádech měsíců nebo možná let výrazný pokles ve výrobě mléka, pokud se tedy nestane něco zásadního," dodal viceprezident Agrární komory.

S tím souhlasí i předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec a dodává, že se situace jen tak nezlepší.

"Očekávat, že to někdo změní mávnutím kouzelným proutkem nebo změnou kvót, regulacemi a omezeními typu, že bude muset být v supermarketech osmdesát procent českých potravin, je absolutní iluze a nereálná záležitost," řekl Němec.

Navíc zemědělci upozorňují na to, že hrozí i další vybíjení stád. Počty poražených krav vzrostly o šest procent a jalovic o devatenáct. Stavy dojnic už teď podle Agrární komory klesly proti roku 1990 asi o milion kusů.

Zemědělci také upozorňují na to, že zatímco se snižuje domácí produkce, dovozy neustále rostou.

Přečtěte si také:
Obilí poničené bouřemi se sklízí se zpožděním
Zemědělci protestovali proti propadu výkupních cen mléka
Producenti mléka se další pomoci od EU zatím nedočkají
Poslanecká sněmovna schválila víc peněz pro zemědělce
Tisíce zemědělců protestovaly v Praze proti dotační politice Evropské unie

Tomáš Medek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme