Plešatý zpěvný pták

30. červenec 2009

V pralesích Laosu žije dosud neznámý druh zpěvného ptáka. Pozoruhodné je na něm především to, že je úplně plešatý.

Plešatost není v ptačí říši neznámá - peří na hlavě postrádají například kondoři, krocani a některé druhy čápů a ibisů. U mrchožravých ptáků je plešatost jakýmsi hygienickým opatřením, zatímco u krocanů je nápadně zbarvená holá kůže hlavy spíše poznávacím znamením. U zpěvných ptáků je plešatost, pokud není zaviněna parazity nebo poruchami pelichání, sice výjimečná, ale existuje. Pracovníci organizace Wildlife Conservation Society objevili v pralesích Laosu dosud neznámý druh pěvce z čeledi bulbulovití (Pycnodontidae).

Pták o velikosti drozda žije na stromech a má olivově zbarvené peří se světlou skvrnou na prsou. Hlava je holá s růžovou kůží, která kolem očí přechází do modré. Jen od zobáku k temeni se táhne úzký pruh pírek, která se podobají vlasům nebo štětinám. Nový druh bulbula, který zatím nemá vědecké jméno, ale v angličtině se mu už začalo říkat "Bare-faced Bulbul", je vůbec prvním plešatým pěvcem Asie. Objeven byl v málo navštěvované krasové oblasti pralesa, ve které má být zahájena těžba kamene. Většina předpokládaného území jeho výskytu ale naštěstí leží v chráněných oblastech.

Nový druh bulbula popisuje časopis Forktail, který vydává Oriental Bird's Club. Další fotografie nově objeveného druhu pěvce z čeledi bulbulovitých naleznete v původním článku (.pdf).

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio