"Sladká horečka" migrujících krabů

30. červenec 2009

Na Vánočním ostrově dochází každý rok k jedné z nejzajímavějších migrací zvířat. Tím, co ji spouští, je zřejmě vysoký obsah cukru v krvi krabů.

Červeně zbarvení suchozemští krabi Gecarcoidea natalis žijí pouze na Vánočním ostrově, který leží v Indickém oceánu jižně od Indonésie. Po většinu roku jsou to pomalí a osaměle žijící tvorové. S příchodem monzunů a vlhkého počasí krabi začnou hromadně migrovat k moři, kde samičky kladou vajíčka. Cestou z vnitrozemí vytvoří červenou řeku, ve které ujdou až kilometr denně. Náročný pochod vyžaduje speciální fyziologické změny. Předchozí studie svědčí o tom, že injekce krabího hyperglykemického hormonu (crustacean hyperglycemic hormone, CHH) v krabím organismu zvýší hladinu krevních cukrů.

Biologové z Bristolské univerzity nyní dokázali, že právě tento hormon patří k faktorům, které spouštějí migraci. Zjistili, že jeho hladina se před začátkem vlhké sezóny významně zvyšuje a v následujícím období sucha zase klesne. Tím, že hormon rozkládá zásobní polysacharid glykogen na glukózu, poskytuje krabím svalům "palivo", potřebné k namáhavému výkonu. Je ovšem otázkou, jestli k zahájení migrace stačí samotný vzestup hladiny hormonu, a tím i krevního cukru, nebo jestli do hry nevstupují ještě další faktory.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio