31. 7.

30. červenec 2009

Ba Cissoko: Séno

Hudebním symbolem západní Afriky je kora. Tento nástroj s 21 strunami sice zvukem připomíná evropskou harfu, ale jeho vzhled je velmi odlišný: ozvučná skříň je vyrobená z tykve potažené kůží, nástroj svojí konstrukcí patří do rodiny louten. Virtuozní hráč na koru, Ba Cissoko, pochází z Guineje, a před několika lety způsobil světovou senzaci tím, že ve své skupině použil koru s elektrickým snímačem, jejíž zvuk připomínal ty nejdivočejší rockové kytaristy, jmenovitě Jimiho Hendrixe. Cissokova hudba ale naštěstí nabízí daleko víc nežli africko-západních fůze někdy nazývané"kora rock", jeho nové, v pořadí třetí album Cissoka představuje i jako velmi osobitého autora.

Séno

Bambo

Cissokova skupina obsahuje tři zvukově příbuzné strunné nástroje: klasickou africkou koru zvukem připomínající harfu, na kterou hraje Ba Cissoko, elektrickou koru a elektrickou kytaru; bohaté zvukové spektrum obohacují elektronické krabičky, napojené na elektrickou koru i kytaru, což je velmi zřetelné z následující skladby, Badinia.

Badinia

Yadou

Ba Cissoko pochází z rodu profesionálních západoafrických hudebníků a vypravěčů, jímž se říká grioti. K jejich zaměstnání patří dnes stejně jako v minulosti skládat oslavné písně, dříve na kmenové náčelníky či statečné bojovníky, v současnosti třeba na politiky. Následující Cissokova skladba je oslavou afrických rytmů i afrických nástrojů, Ba Cissoko jmenuje jednoho po druhém a zpívá: přišli hráči na balafon, což je dřevěný xylofon, na koru, africkou harfu, na bolon, basovou loutnu, budeme tančit v rytmu Guineje, Senegalu, Francie i Pobřeží slonoviny.

Africa Dance Chauffeur Taxi Nina Tamo

Spustit audio