Malaričtí parazité jsou odolnější

31. červenec 2009

Malaričtí parazité z Kambodži nejspíš jsou už nejspíš odolní proti léčivu, do kterého se vkládaly zatím největší naděje.

Kambodža je zřejmě přímo líhní odolných parazitů zimniček (Plasmodium), kteří jsou přenášeni komáry a vyvolávají malárii. Několik kmenů, rezistentních například vůči chlorochinu, se objevilo právě tady. A podle nové studie se zdá, že kambodžští parazité začínají odolávat také artemisininu - tedy léku, který podle některých odborníků mohl v kombinaci s dalšími opatřeními malárii vyhladit.

Podezření začala kolovat už před několika lety, ale studie vědců z programu Oxfordského lékařského tropického výzkumu při Mahidolově univerzitě je nyní potvrdila. Celkem 80 pacientů z Kambodži a Thajska infikovaných zimničkou Plasmodium falciparum dostalo buď samotný artemisinin, nebo kombinaci artemisininu a dalšího antimalarického léku. Zatímco u thajských pacientů léky zabraly v obvyklém čase 48 hodin, u pacientů z Kambodži to trvalo celých 84 hodin. Obavy vyvolává především to, že parazité odolávali nejen kombinovanému léku, ale i samotnému artemisininu - což znamená, že nová rezistence je zřejmě na světě.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio