Netopýr, který zdědil chůzi

31. červenec 2009

Bizarní kráčející netopýr z Nového Zélandu zřejmě schopnost chůze zdědil po pravěkých předcích.

Mezi 1100 druhy netopýrů jsou jen dva, kteří před létáním dávají přednost pohybu na zemi a dokáží skutečně chodit. Prvním je americký upír obecný (Desmodus rotundus) a druhým netopýr mystacina novozélandská (Mystacina tuberculata), který čiperně pobíhá pralesy a hledá hmyz a spadané ovoce nebo šplhá po stromech a olizuje nektar z květů. Vědci se až dosud domnívali, že mystaciny, které na Novém Zélandu představují jediné pozemní savce, schopnost létat ztratily kvůli nedostatku potravní konkurence a ostrovní izolaci.

Nová studie to však vyvrací. Mystacinám při chůzi pomáhají speciálně uzpůsobená křídla a končetiny, které biologové z Univerzity Nového jižního Walesu nyní objevili také na kostrách jednoho pravěkého australského netopýra. Domnívají se proto, že novozélandské mystaciny jsou jediným žijícím potomkem starobylé linie australských netopýrů, která před létáním upřednostňovala chůzi po zemi a šplhání po stromech. Na rozdíl od ptáků tedy u netopýrů neexistují důkazy o tom, že by ostrovní izolace vedla ke ztrátě letových schopností.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.