Americký prezident Obama urovnával nad pivem rasovou roztržku

Americký prezident Barack Obama pohostil v Bílém domě pivem aktéry roztržky, která rozvířila debatu o rasismu ve Spojených státech. Černošský univerzitní profesor Gates si přímo v Bílém domě mohl popovídat s bělošským policistou Crowleym, který ho nedávno zatkl na prahu jeho domu pro údajnou "nespolupráci" .

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

gesta při projevu

gesta při projevu | Foto: Tomáš Adamec

Americký prezident pochválil profesora Gatesea a seržanta Crowleyho. "To, co nás spojuje, je silnější než to, co nás rozděluje," uvedl v prohlášení po schůzce.

Barack Obama oba pozval, aby společně rozebrali incident, který rozpoutal debatu o chování policie k menšinám. Schůzky nad pivem, buráky a slanými preclíky na zahradě Bílého domu se zúčastnil také viceprezident Biden.

Seržant Crowley zatkl profesora Gatese 16. července - ve chvíli, kdy se akademik pokoušel i se svým kolegou otevřít porouchané dveře svého domu. Sousedka, která zavolala hlídku, se domnívala, že se do domu snaží vloupat dva černoši. Policisté Gatese zatkli údajně za výtržnictví, protože prý bělošskému seržantovi vynadal a označil ho za rasistu.

Do případu se pak vložil Gatesův přítel Barack Obama. Nejprve řekl, že policie postupovala hloupě, později svá slova zmírnil. Ve čtvrtek se s oběma aktéry sešel u piva. Ještě před schůzkou odmítl prostřednictvím mluvčího Gibbse nálepku pivní summit, kterou setkání dali místní novináři.

"Nešlo o žádné pikantnosti, šlo o velice závažný problém. Ve Spojených státech je jakákoli forma rasismu nejenom společensky nepřijatelná, ale je i nelegální. Přesto průzkumy dokazují, že i v lidech, kteří se za rasisty nepovažují, existuje jakýsi rasistický instinkt. A s tím nikdo neví, co dělat," řekl Rádiu Česko profesor historie a mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity Igor Lukeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s profesorem Igorem Lukešem pro Rádio Česko

Přečtěte si také:
Americký prezident Obama lituje výroku o hloupém policistovi
Obama ztrácí důvěru Američanů
Americký prezident Obama vytáhnul do boje za reformu zdravotnictví
Obama: Americká ekonomika jeví známky oživení, krize ale nekončí

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme