V Bagdádu teroristé zaútočili současně na pět šíitských mešit

Při sérii pumových útoků na mešity u iráckého Bagdádu zahynulo nejméně 27 lidí. Dalších téměř 60 podle irácké policie utrpělo zranění. Bilance obětí prý pravděpodobně ještě není konečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po výbuchu v Bagdádu

Po výbuchu v Bagdádu | Foto: AFP

Za dnešními sériovými explozemi jsou pravděpodobně sunnitští extremisté, kteří zaútočili bombami ukrytými v automobilech proti šíitům vycházejícím ze tří mešit po tradičních pátečních modlitbách.

"Jedná se celkem o pět útoků. Z toho k jednomu došlo ve čtvrti, ve které máme českou charitativní nemocnici. Nemáme ale informace, že by došlo k nějakým účinkům na tento objekt," řekl Rádiu Česko velvyslanec v Bagdádu Petr Voznica.

Míra násilí loni v Iráku výrazně klesla a řada zemí posílá své vojáky domů. V úterý ukončila svou šestiletou vojenskou misi Austrálie. K dnešnímu datu stahuje svůj čtyřtisícový kontingent také Velká Británie. Především sunnitští radikálové se ale snaží sektářský konflikt oživit a destabilizovat šíity vedenou vládu premiéra Málikího.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor českého velvyslance v Bagdádu Petra Voznici pro Rádio Česko si poslechněte zde

Přečtěte si také:
Irácký premiér připustil, že Američané mohou zůstat v Iráku déle, než slibují
Teroristé zabili na bagdádském tržišti desítky lidí
Američané nemění nic na plánech stahování svých vojáků z Iráku

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme