Z Iráku odešli poslední britští vojáci. Vrátit by se ale měli na podzim

Zhruba stovka instruktorů britského vojenského námořnictva, kteří pomáhali s výcvikem v Iráku, se dočasně stáhla do sousedního Kuvajtu. Do Iráku se ale možná ještě vrátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britové na letišti v Basře

Britové na letišti v Basře | Foto: Jiří Hošek

Šlo o poslední část britského kontingentu, který se účastnil v roce 2003 spolu s Američany invaze do blízkovýchodní země a přispěl ke svržení režimu Saddáma Husajna.

Pro britskou vládu je vynucený přesun instruktorů a vojáků, kteří pomáhali střežit irácké ropné plošiny, do Kuvajtu ponižující a poněkud trapnou záležitostí.

Irácký parlament totiž nestihl schválit dvoustrannou smlouvu, která by pobyt Britů v Iráku prodloužila. A ta současná vypršela právě k 31. červenci.

Ministerstvo obrany v Londýně potvrdilo, že vojáci zůstanou v Kuvajtu, dokud nebude, zřejmě koncem září, schválena smlouva nová. Konzervativní opozice označila přesun britských vojáků do Kuvajtu za fiasko a za projev diplomatické inkompetence labouristické vlády.

Přečtěte si také:
V Británii začalo šetření okolností britské účasti na invazi do Iráku
Brity nechali před dvěma lety unést vysocí činitelé irácké vlády

Ivan Kytka, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme