Íránská bezpečnost zadržela tři Američany při ilegálním překročení hranice

Tři americké turisty zadržela íránská pohraniční stráž na západě země. Uvedly to úřední zdroje v iráckém Kurdistánu, odkud se Američané do sousedního Íránu dostali. Podle oficiální verze šlo o turisty, kteří s batohy chodili po horách a omylem přešli do sousední země. Jde o další kauzu, která může zatížit už tak napjaté vztahy mezi Washingtonem a Teheránem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hory Kurdistánu (ilustr. foto)

hory Kurdistánu (ilustr. foto) | Foto: krg.org

Americký diplomatický zdroj uvedl, že ambasáda v Bagdádu považuje incident za velmi vážný. Prohlásil, že američtí turisté byli do Íránu nejspíše uneseni. Kurdští činitelé v Iráku však zveřejnili jinou verzi. Televize CNN citovala irácké pohraničníky, kteří prý Američany před blízkostí hranice výslovně varovali. Ti prý ale nakonec na íránské území stejně přešli a pak byli zatčeni.

Skupina byla původně čtyřčlenná, jen z Američanů se ale nakonec na túru nevydal kvůli zdravotním potížím. Po zbylých třech pak v horách pátrali vojáci z iráckého Kurdistánu a také americké vrtulníky.

Přečtěte si také:

USA v tichosti chystají nové sankce proti Íránu
Pietní shromáždění v Íránu se pokusila rozehnat policie
Irácká policie zasáhla proti íránské exilové opozici

Břetislav Tureček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme