Přes kritiku vystěhovala izraelská policie ve východním Jeruzalémě další arabské rodiny

Izraelské úřady násilně vystěhovaly z domů další dvě palestinské rodiny ve východním Jeruzalémě, který Izrael obsadil v roce 1967. Jde o místa, kde má vzniknout nová židovská čtvrť. Vláda tvrdí, že postupuje podle zákona. Mezinárodní společenství ale podobné akce kritizuje jako snahu Izraele usadit Židy do arabských čtvrtí, aby je v rámci mírového urovnání nemusel předávat pod palestinskou správu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská bezpečnostní zeď

izraelská bezpečnostní zeď | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Podle izraelských úřadů Palestinci neoprávněně žili v domech, které do roku 1948 obývali Židé. Arabové se sem ale dostali jako uprchlíci z území dnešního Izraele a jejich původní domy jim židovský stát odmítá vrátit.

Ranní vystěhování Arabů sledoval za předsednictví Evropské unie švédský generální konzul Nils Eliasson. "Je to velmi smutné a navíc je to v přímém rozporu se stanoviskem mezinárodního kvartetu i evropského předsednictví. Jsme velmi zklamaní a zvažujeme proto další postup," řekl Eliason.

Přečtěte si také:

Američané a Izrael se prý přibližují kompromisu ohledně židovských osad
Izraeli se nelíbí Obamova kritika židovské výstavby ve východním Jeruzalémě
Izrael zrušil židovskou osadu na Západním břehu Jordánu

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme