Myšlenky v činy pomocí elektrod

4. srpen 2009

Telekineze čili vyvolání pohybu silou myšlenky je rekvizita sci-fi příběhů. Jenže v současnosti už existuje reálný základ k vytvoření elektronického rozhraní mezi mozkem a přístrojem či protézou. Toto rozhraní bude "číst" mozkové impulzy a "překládat" je do odpovídajících pohybů.

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Kongres matematických fyziků (prof. P. Exner), Podmořští roboti (F. Maurelli, repr.), Futurologické okénko: konec prodejního cyklu PC? (J. Donát), Četba - J. Maxa: Psovod (repr.).

Neurovědci a neurochirurgové se tímto problémem zabývají, aby pomohli ochrnutým či jinak handicapovaným pacientům. Otázkou stále zůstává, kam umístit vhodnou síť elektrod, které budou číst elektrické signály z mozkových center pohybu. Pokud půjde o podobnou "čepičku", která se nasazuje na hlavu jako při běžném vyšetření EEG, čtení a rozeznávání signálů nebude na ovládání protéz dostatečně přesné. Nejpřesnější výsledek by se mohl získávat z elektrod vnořených hluboko do mozku. Tato cesta je ale pro pacienta příliš invazivní a riskantní.

Odborníci z Univerzity v americkém Utahu nalezli jakýsi kompromis, když se zabývali podrobnou EEG diagnostikou pacientů se závažnou epilepsií. Prvotním motivem lékařů bylo přesné zmapování ohnisek epileptických záchvatů. U těchto pacientů často došlo k odstranění segmentu lebeční kosti, takže síť mikroelektrod vědci mohli položit jednoduše přímo na povrch mozku. Pro tyto pacienty to nepředstavuje prakticky žádnou dodatečnou zátěž či riziko.

Vědci zjistili, že síť pouze 32 mikroelektrod s rozestupem 2 milimetrů už stačí na to, abychom z mozku získali dostatečně čitelné a specifické signály pro ovládání umělých paží či rukou. Při experimentu pacienti mohli pomocí myšlenek ovládat např. polohu kurzoru na obrazovce.

Na Rutgersově universitě vyvíjejí alternativní metodu čtení mnohem obecnějších vzorců a mentálních obsahů mozkové činnosti. Spočívá v monitorování mozku pomocí tzv. funkční magnetické rezonance (fMRI). Tato elektronická analogie "telepatie" je ovšem zatím pouze ve stadiu prvních nesmělých pokusů.

Související články:
Mapa mozku online
Mozek poznal ruku po 35 letech

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.