Stolová hora Vladař odkrývá svá tajemství

5. srpen 2009
Monitor

Stolovou horu Vladař (693 m. n. m.) najdete 50 km severně od Plzně na horním toku řeky Střely. Už od druhé poloviny 19. století je lokalita označována jako významné pravěké hradiště. Přesto unikala bližší pozornosti až do roku 2002. Od té doby jí však odborníci přisuzují stále větší význam.

V současné době na místě probíhá projekt založený na mezinárodní spolupráci Archeologického ústavu AV ČR a Musée Cantonal d´Archéologie et d´Histoire Lausanne. Odborníci na místě zkoumají unikátně dochované dřevěné konstrukce z 5. století př. n. l., připravují jejich vyzvednutí s následnou konzervací ve Švýcarsku. Celá lokalita ovšem nabízí řadu dalších zajímavostí, o kterých jsme si po telefonu povídali s vedoucím archeologem PhDr. Miloslavem Chytráčkem, Ph.D., z Archeologického ústavu AVČR.

V průběhu prvního projektu, který probíhal v letech 2002 - 2006, se uplatnila celá řada dalších oborů...

Hradiště na Vladaři se stalo jedním z míst, kde své zkušenosti sbírali také studenti archeologie. Získali jedinečnou možnost setkání se zajímavými nálezy.

Směr dalších výzkumů určil bagrista...
Jak už PhDr. Miloslav Chytráček připomněl, průzkum Vladaře dokázal spojit řadu odborníků a institucí nejen z České republiky. Do děje se zapojily také vzpomínky místních obyvatel.

Stolová Hora Vladař

Příští archeologická sezóna bude na Vladaři patřit vyzvednutí dřevěných trámů, které odborníci začali zkoumat v rámci druhého projektu.

Sezóna 2009/2010
Jak bude probíhat příští sezóna, to jsme s PhDr. Miloslavem Chytráčkem vysvětlili ve vysílání Monitoru 5. srpna. Zároveň jsme připomněli, čím vším nálezy na Vladaři změnily naše dosavadní znalosti, a připojili také jednu z možných variant využití vodní nádrže z 5. st. př. n. l.

Dřevěné konstrukce v sondě z roku 2007

Probíhající výzkum na Vladaři, který budeme nadále sledovat, skončí v roce 2011. Každý další nález nebo upřesnění informace zvyšuje naděje na zařazení lokality do seznamu Národních kulturních památek. Doposud místo vzbudilo zájem především mezi ochránci přírody. Stalo se součástí programu Natura 2000. Bylo zapsáno do seznamu Evropsky významných lokalit.

Vodní nádrž na předhradí a výzkumná sonda z roku 2009
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.