Blížící se mikrospánek můžeme odhalit

6. srpen 2009

Řidiči mívají především o prázdninových dlouhých cestách častokrát nechtěného spolujezdce - mikrospánek. Podle výsledků naší internetové ankety pouze 27 procent hlasujících mikrospánek nikdy nezažilo, zatímco naprostá většina respondentů, 73 procent, se s ním už někdy při svých cestách setkala. Pevně doufám, že jej zvládli a jejich chvilková nepozornost neskončila nehodou. Mikrospánek totiž nepřichází najednou, ale tělo postupně vysílá signály.

"Prvním příznakem je stále častější a hlubší zívání. Člověk se potřebuje jakoby stále více nadechnout a mozek okysličit. Potom je to jakási únava, kterou si řidič nepřipouští a bojuje s ní. Ovšem za volantem není dobré s únavou bojovat," zdůrazňuje doktor Josef Kvapilík, který velmi dobře ví, o čem mluví, protože ani on se během svých evropských cest mikrospánku nevyhnul.

Jak mu předejít doporučuje Zuzana Ambrožová z BESIP ministerstva dopravy: "Důležité a potřebné jsou pravidelné zastávky a pitný režim. Ideální dále je, když s řidičem někdo stále komunikuje a nenechá ho řídit samotného."

Ovšem i přesto může k mikrospánku dojít. A co víc, nedá se přesně říct, jestli přijde po dvou nebo čtyřech hodinách jízdy.

"Záleží na tom, jak je řidič zkušený a zda je zvyklý řídit dlouhé trasy. Velmi důležité je, aby byl odpočinutý a připravený. Ve chvíli, kdy před odjezdem dochází k častým stresům, řidič se brzy unaví," dodává Zuzana Ambrožová.

Pro vznik mikrospánku, tedy chvilkového usnutí během řízení, je podle nutriční terapeutky pražské Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské rozhodující únava celého organismu: "Při řízení na dlouhých cestách je objem výkonu práce větší, než je fyziologicky únosné, a organismus se proto dožaduje úlevy a odpočinku. Jestliže ho nedosáhne a je stále přepínán, v jednu chvíli prostě nastane situace, že opravdu už dál nebude moct a k mikrospánku dojde."

Pitím energetických nápojů či kávy potřebnou přestávku pouze oddálíme, rozhodně tím únava nevyprchá. Řešení je vlastně jediné: dopřát organismu to, co si žádá.

"Zastavte a osvěžte se. Úplně nejlepší je na chvíli usnout, stačí dvacet nebo třicet minut a řidič je pak opět čilý. Nepodceňujte nebezpečí mikrospánku, nejlepší je opravdu spánek," radí doktor Kvapilík.

Do cíle cesty sice přijedeme o něco později, ale dojedeme určitě.

autor: evk
Spustit audio