Jižní Osetie se podle svého prezidenta nechce stát součástí Ruska

Separatistický gruzínský region Jižní Osetie se nehodlá stát součástí Ruska. Uvedl to prezident vzbouřenecké oblasti Eduard Kokoity. Jižní Osetie podle něj ale plánuje do budoucna s Moskvou úzkou spolupráci. Rusko loni přiznalo tomuto území nezávislost, poté co o ni svedlo krátkou válku s Gruzií. Tbilisi ale trvá na tom, že jak Jižní Osetie, tak i druhá separatistická oblast, Abcházie, jsou součástí gruzínského území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gruzie - území

Gruzie - území | Foto: Český rozhlas Online

Jižní Osetie se podle Kokoityho nikdy nestane znovu součástí Gruzie. Vzbouřenecká oblast se, jak uvedl, nehodlá vzdát nezávislosti, kterou mu však kromě Ruska přiznala pouze Nicaragua.

Kokoity zároveň odmítl, že by Jižní Osetie, kde má Moskva rozmístěny tisíce vojáků, plánovala vejít pod křídla Ruska. To do oblasti v posledních dnech vyslalo další posily.

Před pátečním ročním výročím krátkého ozbrojeného konfliktu na hranici s Gruzií znovu roste napětí. Obě strany se vzájemně obviňují z provokací. Z provokací obvinilo Gruzii také Rusko. Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin současně uvedl, že Moskva udělá vše, aby "revanšistickým snahám" Tbilisi zabránila. Moskva také zvýšila bojovou pohotovost svých vojsk v Jižní Osetii a varovala USA před vyzbrojováním Gruzie. Gruzínský prezident Michail Saakašvili naopak vyzval Západ, aby vyslal Moskvě jasné poselství, protože ruský postup prý hrozí obnovením konfliktu.

Evropská unie obě strany vyzvala, aby se vyvarovaly všech kroků, které by mohly situaci znovu destabilizovat.

Gruzie se loni v srpnu pokusila obnovit svou svrchovanost nad separatistickou Jižní Osetií. Moskva na gruzínskou ofenzivu odpověděla vysláním svých vojsk. Gruzie střet s Ruskem prohrála, v návaznosti na to vyhlásily Jižní Osetie a další odštěpenecká republika Abcházie nezávislost na Tbilisi. Tuto nezávislost ale uznala pouze Moskva a Nikaragua, zatímco například Bělorusko, od kterého se to také očekávalo, se dosud nepřipojilo.

Přečtěte si také:

Evropská unie považuje volby v Jižní Osetii za nelegitimní
Parlamentní volby v Jižní Osetii vyhrála strana současného lídra Kokoityho
Evropská unie vyzvala Gruzii a Jižní Osetii ke klidu
Situace v oblasti mezi Jižní Osetií a Gruzií se dál vyostřuje

Lenka Kabrhelová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme