Nejméně devět lidí zahynulo při požáru domova důchodců v Belgii

Požár v domově důchodců v belgickém městečku Melle v provincii Východní Flandry si vyžádal minimálně devět obětí. Klienti domova, které hasiči a zdravotníci zachránili, jsou ještě v nemocnici nebo našli dočasné ubytování v místní sportovní hale. Pak padesát důchodců, kteří požár přežili bez újmy na zdraví, přejelo do jiných sociálních ústavů nebo si je vyzvedly jejich rodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

požár (ilustrační foto)

požár (ilustrační foto) | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Večerní oheň likvidovali hasiči z nedalekého města Gentu a jednotka záchranářů přímo z Melle. Přivolaní lékaři už ale devíti obyvatelům domova důchodců nemohli pomoci. Na třicet starých lidí odvezly sanitky do nemocnice kvůli otravě oxidem uhelnatým, podle některých zdrojů jsou v kritickém stavu.

Příčina požáru zatím není přesně určená. Mohl ji ale způsobit elektrický zkrat v jednom z ventilátorů, který začal hořet. Větráky totiž byly v domě kvůli horku puštěné pravděpodobně celý den.

Zařízení pro nemohoucí staré lidi nemělo samočinný systém hašení, ale podle předpisů v něm byly nainstalované protipožární dveře. Ty ale nebyly zavřené, aby se v budově více větralo.

V Belgii, známé jinak spíš pochmurným rázem počasí, panují toto léto nebývale vysoké teploty, které místní lidé dlouho nepamatují.

Přečtěte si také:
Požár v sídle Evropské komise napáchal značné škody
Sídlo Evropské komise opět zažilo evakuaci, tentokrát ale nehořelo
Stále se neví, co způsobilo požár v sídle Evropské komise, budova zůstává zavřená

Pavel Novák, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme