Lidé si připomněli rok od tragédie ve Studénce

Zhruba sto padesát lidí si ve Studénce na Novojičínsku připomnělo tragickou železniční nehodu, od které uplynul přesně rok. Nedaleko mostu, do jehož zřícené konstrukce narazil mezinárodní vlak, uctili památku osmi mrtvých a devadesáti zraněných cestujících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akce ve Studénce

Pietní akce ve Studénce | Zdroj: ČTK

Pozůstalí, cestující i lidé, kteří pomáhali zachraňovat jejich životy, se sešli poblíž železniční trati, kde po nehodě vzniklo provizorní pietní místo.

Mezi těmi, kteří Studénku navštívili, byl i strojvedoucí vlaku Jiří Šindelář, který před rokem vlak řídil. Soupravu jedoucí více než stotřicetikilometrovou rychlostí se mu podařilo zbrzdit na devadesát. Střetu už ale zabránit nemohl. Rok stará událost je pro něj stále otevřenou ranou.

"Jako kdyby to bylo včera. Myšlenky se stále vracejí a hrozně těžce se mi o tom hovoří. Těch pár sekund před srážkou se mi už asi z mysli nevymaže. Psychiku, kterou strojvedoucí potřebuje, jsem definitivně ztratil. Smířil jsem se s tím, že si už nezajezdím," řekl Šindelář.

Jeden z cestujících: měl jsem štěstí

Pozvání na pietní shromáždění přijal i Jiří Šimsa z Havířova. Podle svých slov měl v osudném okamžiku štěstí.

"Probral jsem se pod troskami, protože jsem byl v přední části druhého vagónu, která se začala demolovat. Skončilo to ale těsně před naším sedadlem. Vyhrabali jsme se z trosek a můj spolucestující mě vyvedl ven. Říkal mi, že vypadám hrozně, protože jsem měl roztrženou hlavu," popsal Šimsa.

V sobotu v deset hodin dopoledne od tragické události uplynul přesně rok. "I když se tak okamžitě vrátí tehdejší hrůza, má to smysl," říká Petra Ďásková, jedna z organizátorek setkání na místě neštěstí.

"To je to, co si z toho odnáším - nezapomínat," dodává s tím, že slovo nezapomínat je důležité i proto, že dosud neskončilo oficiální vyšetřování této nehody. Možná, že mnohem dříve, než padnou konkrétní tresty, bude stát ve Studénce symbolický památník, na který se sbírají peníze.

Někteří lidé se svěřili, že poprvé od loňského neštěstí, jeli vlakem až teď. Vzpomínková akce pokračuje přátelským setkáním lidí, kterým tato událost navždy zasáhla do života.

Viník je stále neznámý

Ani rok po tragédii ve Studénce totiž není jasné, kdo za ni může. Policie obvinila z obecného ohrožení dva inženýry firmy Bögl a Krýsl, kteří měli na starost posuny konstrukce mostu nad tratí při jeho opravě.

Věděli prý o poruše statiky mostu a nic s tím neudělali. Oba to ale odmítají. Do několika týdnů mají vyšetřovatelé případu rozhodnout o dalším obvinění.

Vlak EuroCity Comenius, který mířil z Krakova do Prahy, najel do zřícené konstrukce mostu. Lokomotiva a čtyři vagony vykolejily a smetly tři nákladní vagony na sousední koleji.

Přečtěte si také:
Policie chystá další obvinění za tragický pád mostu ve Studénce
Policie přinesla šokující zjištění z vyšetřování pádu mostu ve Studénce
Most ve Studénce dostaví firma, která jej opravovala před zřícením
Inženýři obvinění za tragédii ve Studénce podali stížnost
Policie kvůli vlakové nehodě ve Studénce zadržela dva lidi
Pád mostu u Studénky mohly způsobit podpěry
Při havárii vlaku u Studénky zahynulo sedm lidí

Marika Táborská, Martin Knitl, Michal Schoffer, Nikola Bojčev, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme