Z českých počítačů nemizí nelegální software

Víc než třetina softwaru v českých počítačích je pořád nelegální. Roste navíc počet pirátských programů v nabídkách on-line aukcí a ve falešných internetových obchodech. Existují ale i prověřené servery, ze kterých lze určitý software levně nebo za malý poplatek legálně stáhnout.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stahování

Stahování | Foto: Filip Rožánek

Podle Jana Hlaváče z protipirátské organizace BSA je až 90 procent softwaru, prodávaného na internetu, bez potřebných práv.

"Software na aukcích může být naprosto nelegální. Pirát ho umístí na aukci, dá nějakou cenu a předstírá, že software je legální, legitimní a účtuje si za něj peníze. Ve skutečnosti je to podvod. Kdo si ho koupí, tak byť ho opravdu zaplatí, podstupuje veškerá rizika z užívání nelegálního softwaru."

Podvodníci často nabízejí na internetu populární softwarové tituly za ceny o 80 až 90 procent nižší než jsou v běžných obchodech. K tomu Jan Hlaváč dodává:

"Software, který v normálních obchodech stojí stovky nebo tisíce korun, může být na internetu se slevou řádově v desítkách procent, řekněme 10, 20 nebo 30 procent. Ne ale o polovinu nebo dokonce o 90 procent levnější."

Jak říká Karel Kuchařík, vedoucí oddělení informační kriminality Policejního prezidia, Česká republika v evropském srovnání nijak nevybočuje.

" Je to okolo tisíce případů ročně, které policie řeší právě ve vztahu k užívání autorského práva, dotýkajícího se od počítačových programů, instalace základních operačních systémů až po různé aplikace. Česká republika je tak na tom obdobně jako ostatní země našeho regionu, včetně západního i východního bloku."

Policie si podle Karla Kuchaříka všímá i nových trendů softwarového pirátství: "Dřív byly problémem výměnné sítě, dnes jsou na ústupu. Nyní řešíme datová úložiště. Pachatelé se tam z anonymního připojení snaží nahrát software a pak ho distribuují na jiném kanále. V případě, že policie zasahuje, tak jejich obranou je, že se distancují, že by oni tam software nahrávali."

Přečtěte si také o softwaru:
Investoři se v Česku zaměřují na služby, výzkum a vývoj
NKÚ: Ministerstvo obrany pod vedením Parkanové špatně účtovalo
Čína odložila prodej počítačů s blokačním softwarem
Piráti ve virtuálním prostoru
Stahování, nebo sdílení - čím se porušují autorská práva?

Zbyněk Zykmund, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme