ČT: Armáda chce prodat letiště Plzeň-Líně bez výběrového řízení

Ministerstvo obrany chce do konce roku prodat bez výběrového řízení vojenské letiště v Plzni-Líních stávajícímu nájemci, firmě Plane Station Pilsen. Uvedla to Česká televize s tím, že hodnota obchodu by mohla přesáhnout miliardu korun. Prodej armádního majetku se nelíbí ODS ani ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulník Mi-24

Vrtulník Mi-24 | Foto: Armáda ČR

Jak České televizi řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek, letiště v Líních se bude kvůli rozloze prodávat ve třech etapách - nejdřív letiště samotné, pak vlaková vlečka a nakonec okolí.

"V souvislosti s dlouhodobě uzavřenou nájemní smlouvou je pro nás logickým kupujícím firma, která je na letišti tuto chvíli v nájmu. Je hotový znalecký posudek na první etapu, což je vzletová a příletová dráha a okolní pozemky. Cena je v řádech stovek milionů korun," potvrdil Pejšek.

Společnost Plane Station Pilsen chce v Líních postavit logistické centrum s mezinárodním letištěm. Podle jejího ředitele Michala Čermáka má firma připraveny peníze na nákup objektu už několik let.

Obě nejsilnější politické strany v Česku se shodují, že by se přechodná vláda Jana Fischera neměla do takovýchto obchodů pouštět. "Rozhodně by nemělo být jejím úkolem uzavírat velké privatizační projekty," řekl České televizi místopředseda občanských demokratů Petr Gandalovič.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by mělo ministerstvo vypsat na prodej výběrové řízení. "Já bych nerad, aby pan ministr nechal něco rozkrást," podotkl Paroubek. Ministr obrany Martin Barták na tato slova reagovat nechtěl.

Přečtěte si také:
Ministerstvo chystá prodej Leteckých opraven Malešice

Martin Hromádka, Ondřej Kapic Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme