Vedení ČSA bude s odbory projednávat možné propouštění

Vedení Českých aerolinií dnes bude jednat s odbory o možném propouštění. Letecký dopravce nedávno oznámil, že se chystá rozloučit až s 860 zaměstnanci. V ohrožení jsou prý nejen piloti a letušky, ale také mechanici a další pracovníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - letadlo ČSA. Ilustrační foto

Letiště Praha - letadlo ČSA. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

O tom, kdo o práci nakonec přijde, ale zatím rozhodnuto není - v Ranním interview to řekl prezident sdružení dopravních pilotů ČSA Filip Gaspar "Ta jednání jsou problematická, protože my se de facto každý týden dozvídáme trochu jiné informace. Chybí nám jejich zdůvodnění a chybí nám nějaký plán, vize do budoucna, jak ten provoz má vypadat. Firma samozřejmě musí snižovat počty zaměstnanců poměrně k provozu či neprovozu. A to je právě jeden z rozporů, který vidíme. Protože vedení nás informovalo o plánované redukci asi 12 procent letadel, ale zároveň plánuje propustit až 25 procent provozních zaměstnanců, například pilotů a stevardek. Pokud by tento poměr měl platit, tak máme velké obavy z dalšího provozu ČSA," uvedl v Ranním interview Radiožurnálu Gaspar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident sdružení dopravních pilotů ČSA Filip Gaspar v Ranním interview Radiožurnálu

Podle představenstva ČSA je důvodem k propouštění špatná ekonomická situace společnosti. S tím ale zaměstnanci nesouhlasí, řekl Gaspar. "V okamžiku, kdy my v posledních týdnech vozíme více cestujících než v loňském roce a kdy si management zvyšuje své odměny, je těžké věřit tomu, že jsme na tom velmi špatně. Pokud budeme přesvědčeni, že ty kroky managementu jsou v rozporu se zájmy firmy a zájmy zaměstnanců a nebudou dodržovány domluvené zásady, jsme připraveni na tvrdší formy protestů, a to i včetně stávky. Ale to je předčasné v tuto chvíli," prohlásil Gaspar.

Přečtěte si také:

ČSA ubývají cestující, aerolinky budou propouštět
České aerolinie má opustit až 860 lidí

Jakub Šídlo, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme