Inflace je nejnižší za posledních 6 let

Růst cen v červenci dál výrazně zpomalil. Meziroční inflace byla nejnižší za posledních 6 let, když klesla na 0,3 %. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Za rapidním snížením inflace stálo hlavně další snížení cen potravin a také zlevnění plynu, což Radiožurnálu potvrdil i analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

"Hospodářská recese zlevňuje průměrné spotřebitelské ceny tím, jak se snižuje poptávka. Červenec byl specifický z řady důvodů. Na jednu stranu v uplynulém měsíci působilo zvyšování cen dovolených, na druhou stranu byl zaznamenán výrazný pokles cen potravin v průměru o 2,4 %, což bylo zároveň největším překvapením pro trh," míní Brožka.

Stejného názoru je i prorektorka pro vědu a výzkum Vysoké školy ekonomické v Praze Stanislava Hronová, podle které zveřejněná data nejsou ničím překvapivým.

"Zpráva ČSÚ je jen důkazem zpomalení poptávky po předmětech dlouhodobé spotřeby a zároveň důkazem, že loňský prudký růst cen potravin byl spíše uměle vyvolanou záležitostí a nepodpořený reálným ekonomickým stavem věci," řekla Rádiu Česko Hronová.

Zmíněné potraviny navíc zlevnily i v meziročním srovnání, oproti tomu ceny plynu vykázaly nulové navýšení.

Podle ČSÚ růst cen zpomalil rovněž u alkoholických a tabákových produktů, a to rovněž o 2,4 % z červnových 15 % na 12,6 % v červenci.

Naproti tomu největší vliv na růst cenové hladiny měla například cena elektřiny, která zaznamenala nárůst o 11,6 %, dále pak tepla a teplé vody o 7,4 %, vodného a stočného o 9,2 respektive 9 %. Vliv na růst mělo také čisté nájemné, které vzrostlo o 19,5 %.

Deflace ČR nehrozí

Inflace, která je vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 3,1 procenta, což činí o 0,6 procentního bodu méně než v červnu.

Právě v souvislosti s klesající inflací vyvstává otázka, zda ČR nehrozí (podobně jako např. eurozóně) deflace. Podle Hronové nepředstavuje deflace pro ČR v současné době reálné riziko.

"Hrozba deflace zatím obchází eurozónu. Meziměsíčně můžeme očekávat další pokles a stagnaci cen, ale v průměrné roční míře inflace se tento jev v roce 2009 určitě neprojeví," míní Hronová.

Česká národní banka minulý týden snížila klíčovou úrokovou sazbu na historicky nejnižší úroveň 1,25 procenta. Podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg se jedná o dno.

Guvernér Tůma tvrdí, že k dalšímu snížení ještě může dojít. Zda však otevírá červencová míra inflace respektive další očekávaný vývoj spotřebitelských cen prostor pro takový krok není jasné.

"Záleží především na komerčních bankách, které zatím na snížení úrokové sazby nezareagovaly a spíše lákají výhodnými úrokovými sazbami klienty k úsporám, což v praxi znamená, že působí do jisté míry protiinflačně," uzavírá Hronová.

Čtěte také:
Inflace byla v červnu nejnižší za pět a půl roku
Nezaměstnanost se v prosinci zvýšila na 6 procent, inflace klesá
Inflace v červnu překvapivě zpomalila růst na 6,7 procenta

POSLECHNĚTE SI ROZHOVOR NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Spotřebitelské ceny se v Česku během července meziměsíčně snížily o 0,4 procenta. Téma pro prorektorku pro vědu a výzkum Vysoké školy ekonomické v Praze Stanislavu Hronovou.

Tomáš Medek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme