Lovili tyranosauři hlavně mláďata?

10. srpen 2009

Dravci jako tyranosaurus nebo allosaurus sice byli disponovaní ke zdolání velké kořisti, ale v praxi mohli podle německých paleontologů dávat přednost spíše mláďatům.

Dva titáni v krvavém souboji, který skončí záhubou jednoho z nich. Tak vypadá scénář, podle kterého v našich představách lovil tyranosaurus, allosaurus a další teropodi svou kořist: o mnoho větší gigantické býložravé dinosaury. Fosilní nálezy ale vypovídají spíš o selháních, kdy kořist utekla nebo lov skončil smrtí obou aktérů. Doktor Oliver Rauthut a jeho kolega David Hone z Ludwig-Maximilians-Universität se proto domnívají, že legendární predátoři ve skutečnosti lovili spíše "menší ryby".

Podle nich není důvod, proč by se draví dinosauři měli chovat jinak než dnešní dravci, kteří si jako kořist přednostně vybírají oslabené či nedospělé jedince. V článku v online verzi odborného časopisu Lethaia navrhují teorii, podle které tyranosauři a spol. nelovili dospělé býložravé dinosaury, ale jejich mláďata. Hlavní výhodou takové lovecké strategie by bylo bezesporu menší riziko poranění dravce, ale zanedbatelný by nebyl ani přínos živin. Kyseliny v dinosauřím žaludku totiž mohly křehké a ne zcela osifikované kosti mláďat zcela rozložit a poskytnout tak dravcům dávku živin navíc.

Vědci se domnívají, že jejich teorii dodávají váhu fosilní nálezy mnoha hnízd a vajec velkých býložravých dinosaurů, které vypovídají o velkém počtu potomků. Na fosilních záznamech se ale mláďata vyskytují jen výjimečně a důvodem by mohlo být být právě to, že byla intenzivně lovena velkými dravci.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.