Rostlinný arzenál: krystaly

10. srpen 2009

Hlavním úkolem mikroskopických krystalů v rostlinných tkáních je podle nové studie ochrana rostlin před nenechavými býložravci.

Miniaturní krystaly obsahuje celá řada rostlin, ale jejich úloha není zcela prozkoumaná. Některé hypotézy hovoří o odpuzování býložravců, jiné o dlouhodobém uchovávání vápníku nebo mechanické podpoře, kterou by krystaly mohly poskytovat rostlinným tkáním. Botanikové z americké Radford University prostudovali varianty krystalů a jejich rozmístění v rostlinách známé "pokojovky" diefenbachie (Dieffenbachia).

Zjistili, že v rostlinách se hojně vyskytují tři typy krystalů: sférické drúzy, svazky dlouhých jehlic a hranoly. Všechny krystaly tvořila sloučenina šťavelan vápenatý, který je u lidí hlavní součástí ledvinových kamenů. Rozmístění jednotlivých typů podle autorů studie, kterou zveřejnil American Journal of Botany, ukazuje na to, že nejčastější funkcí krystalů je ochrana rostlin před býložravci. Drúzy krystalů se vyskytují rovnoměrně po celé rostlině, takže pokud si z ní býložravec ukousne, bude mít pocit, jako by žvýkal písek. U listů, které jsou napadány nejčastěji, tuto ochranu zesilují svazky dlouhých jehlic, které jsou při žvýkání vystřelovány jako miniaturní šipky.

Svazky jehlic jiného tvaru se ale nacházejí také ve stonku a dalších částech rostlin, které mohou profitovat z mechanické podpory. Třetí typ krystalů zřejmě nemá s ochranou rostlin nic společného. Hranolovité krystaly se nacházejí pouze v pylu a podle vědců se mohou podílet na jeho dozrávání nebo rozšiřování.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.