Čím se živil největší dravec kambria?

11. srpen 2009

Údajný postrach kambrických vod možná pro trilobity nebyl takovou hrozbou, jak jsme se zatím domnívali.

Anomalocaris, který žil asi před půl miliardou let, bývá často portrétován jako "Tyranosaurus rex období kambria". Dorůstal až metrové délky a zatím se zdálo, že lovil především trilobity a další živočichy ukryté v tvrdých schránkách. K jejich rozlousknutí mu měly sloužit plátovité "zuby", které lemovaly kruhovitou ústní dutinu. Chemická analýza ukázala, že "zuby" tvořil podobný materiál, z jakého jsou tvořeny krunýře dnešních členovců.

Fosílie Anomalocaris se hojně nacházejí ve formaci Burgess Shale v Kanadských horách. Paleontolog Whitney Hagadorn z Amherst College v Massachusetts si všiml, že žádná ze stovek fosílií neobsahuje zlomený "zub" - což mu bylo divné, protože u živočicha, který louská tvrdou kořist, je občasné poškození zubů velmi pravděpodobné. Začal proto zkoumat mechanickou odolnost krunýřů dnešních členovců a ze získaných dat sestavil matematický model, na kterém simuloval, jak by si Anomalocaris poradil s trilobity různé velikosti a tloušťky. Došel k závěru, že "zuby" kambrického dravce byly na louskání schránek trilobitů příliš málo odolné. Podle článku na stránkách NatureNews se Hagadorn domnívá, že Anomalocaris se živil spíše medúzami a měkkými červy nebo dokonce filtroval vodní plankton.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.