Dieta může způsobit pozitivní test na THC

11. srpen 2009

I lidem, kteří se delší dobu nedotkli marihuany, může drogový test vyjít pozitivně. Příčinou může být stres nebo také dieta.

Hlavní psychoaktivní složkou konopí je látka tetrahydrocannabinol (THC), která v těle vstupuje do tukových buněk a ještě několik dní po užití drogy se pomalu uvolňuje do krevního oběhu. Protože vychytávání THC převažuje nad jeho uvolňováním, mají dlouhodobí uživatelé konopí ve svých tukových buňkách stálou zásobu. Některé případy naznačují, že tyto zásoby se v některých situacích - zejména ve stresu nebo při dietě - mohou náhle uvolnit i po velmi dlouhé době. Vědci z University of Sydney citují případ atleta, který šel na drogový test měsíc poté, co si dal poslední dávku marihuany. Krátce předtím ovšem prudce zhubl o 4 kg a test mu vyšel jako pozitivní.

Začali se celou záležitostí zabývat a zjistili, že tukové buňky uvolňují své zásoby THC působením stresového hormonu ACTH. V další části studie po dobu 10 dní dávali pokusným myším dávku THC, která by u člověka odpovídala 5 až 10 marihuanovým cigaretám. Dva dny po poslední dávce dostala jedna skupina myší injekci stresového hormonu a druhá hladověla. Obě skupiny myšek měly v krvi významně vyšší hladinu THC (v případě hladovění o celou polovinu), než myši, které po poslední dávce nebyly nijak ovlivněny.

Práce sice nepotvrdila uvolňování THC po delší době než po dvou dnech, ale vědci to na stránkách NewScientist vysvětlují příliš krátkou dobou, po kterou myši dostávaly dávky drogy. V každém případě ale do jisté míry ospravedlňuje lidi, kteří měli pozitivní testy a přitom prohlašovali, že se marihuany už delší doby nedotkli.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio