Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí: Stagnace bude trvat ještě dva roky

I když domácí průmysl nadále oslabuje, stavebnictví si stále drží nepatrný růst. Potvrzují to nejnovější data Českého statistického úřadu. Stavební výroba byla v červnu meziročně o 0,1 procenta vyšší, když v květnu klesla o 2,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům

Dům

V porovnání s květnem byla stavební výroba v červnu vyšší dokonce o 1 procento. Na nízkém růstu se však nepodepsala jen finanční krize, potvrdil v rozhovoru pro Rádio Česko člen Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal.

Podle Pácala v roce 2008 došlo k výraznému poklesu zájmu o koupi bytů, v důsledku toho se jejich ceny propadly v průměru o patnáct až dvacet procent, snížila se i výstavba nových bytů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program Zelená úsporám se zjednoduší. U telefonu je Jiří Pácal, člen Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Kromě krize však propad poptávky výrazně ovlivnil i demografický vývoj, protože lidé ze silných ročníků už svou potřebu bydlení uspokojili. "Krize jen situaci urychlila a vrátila ceny na reálnou úroveň," uvedl Pácal.

Nejvýrazněji klesly podle Pácala ceny bytů v panelových domech, především v Praze, ale také ceny nových bytů u některých developerských projektů, po nichž byla malá poptávka, někde i o 40 procent. Naopak zájem o rodinné domky, především v příměstských oblastech kolem Prahy neutuchá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Domácí průmysl nadále oslabuje, stavebnictví si naopak drží nepatrný růst, potvrzují data ČSÚ. Diskutujeme s analytikem Svazu průmyslu a dopravy Oldřichem Körnerem a prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václavem Matyášem.

Pácal odhaduje, že ceny nemovitostí budou stagnovat zhruba ještě dva roky. "Pokud by někdo chtěl investovat na bytovém trhu pouze za účelem zisku, byl bych velmi opatrný, stagnace trhu může trvat ještě dlouho," uzavřel Pácal.

Přečtěte si také:

Matyáš: Čísla statistiků o stavební výrobě jsou falešná
Český průmysl se v červnu odrazil od dna

Alena Adamcová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme