Legendární tank LT-35 opustil armádní muzeum v Praze, čeká ho rekonstrukce

Legendární tank LT-35, který patřil mezi hlavní techniku naší předválečné armády, čeká kompletní rekonstrukce. Dopoledne se proto přestěhoval z nádvoří Armádního muzea v Praze na Žižkově do Vojenského technického muzea v Lešanech, kde bude později i vystaven.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stěhování tanku LT-35

stěhování tanku LT-35 | Zdroj: ČTK

Podle ředitele Vojenského historického ústavu Aleše Knížka je tank opravdovým unikátem. V Česku je totiž jediným exponátem svého druhu.

"Je velmi cenný už jen tím, že je to základní páteřní tank československé armády v období první republiky. To je pro nás strašně důležité, protože léta vojenské muzejnictví nemělo tento exponát ve svých sbírkách a byl to problém pro nás pro všechny," řekl Radiožurnálu Knížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s ředitelem Vojenského historického ústavu Alešem Knížkem v dopoledním vysílání Radiožurnálu

Tank věnovali Česku Američané, kteří jej odvezli z Evropy na konci druhé světové války. Ze Spojených států se zpět domů vrátil i díky Českému rozhlasu. Na jeho existenci za oceánem upozornil náš tehdejší severoamerický zpravodaj Alexander Pícha.

"Tank LT-35 se vyrobil na poměry první republiky ve velmi vysokém množství, skoro 300, ale bohužel se jich zachovalo jenom velice málo. Tento tank, který jsme získali darem od Spojených států, se zachoval doopravdy v původním stavu, nebyly do něj učiněny žádné zásahy, žádné přestavby a odolal zubu času nejvíc," připomněl Pícha.

Jak doplnila mluvčí armádního muzea Olga Šámalová, při stěhování musel stoj pomocí těžkotonážního jeřábu překonat 14 metrů výšky vstupního portálu. "Poté bude naložen na tahač a z armádního muzea bude odvezen do Vojenského technického muzea v Lešanech, kde projde totální rekonstrukcí a konzervací," popsala stěhování Šámalová.

Tank, který vyvinula plzeňská Škodovka a ve druhé polovině 30. let byl vyroben v ČKD, mohou lidé vidět letos naposledy 29. srpna na Tankovém dni v Lešanech, který bude zasvěcen tématu studené války. Po rekonstrukci ho muzeum znovu vystaví až příští rok v létě.

Na Tankovém dni se představí také tři nové exponáty. Jedná se o tanky M-48, M-60 a Leopard 1, které získal ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek při své návštěvě Řecka. "Jsou to tanky, které chybí ve sbírce naší instituce a mají vytvořit jakýsi protipól srovnání techniky Varšavské smlouvy a států NATO v době studené války. Budeme jedno z mála muzeí na světě, možná i na světě, které bude moci prezentovat oboustranně tankovou techniku," vysvětlil ředitel.

O legendárním tanku LT-35 si přečtěte také:
Na pražském Žižkově je k vidění legendární tank LT-35
Z Ameriky se domů vrací legendární československý tank LT-35
Armádní muzeum v Aberdeenu rekonstruuje československý tank Škoda LT-35
Vzácný tank československé armády dostane v USA původní barvy
Proslulý československý tank shodí hitlerovské barvy

Martin Hromádka, Václava Marešová, Kristina Blümelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme