Čína se zastala barmského vojenského režimu

Čína vzkazuje světu: Nevměšujte se kvůli Su Ťij do nezávislého soudního systému Barmy. Považuje totiž odsouzení tamní disidentky za vnitřní záležitost Barmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v Londýně protestují proti verdiktu barmského soudu s disidentkou Su Ťij

Demonstranti v Londýně protestují proti verdiktu barmského soudu s disidentkou Su Ťij | Zdroj: ČTK

Su Ťij byla v úterý uznána vinnou z porušení domácího vězení, které jí proto bylo prodlouženo o dalších 18 měsíců. Kvůli rozsudku nad nositelkou Nobelovy ceny míru se sešla Rada bezpečnosti OSN, jednání však bylo na žádost několika zemí včetně Číny odloženo. Peking navíc dosud přijetí jakýchkoli sankcí proti vojenské juntě blokoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Bednář: Barmská disidentka Su Ťij znovu odsouzena do domácího vězení

Mezinárodní společenství by mělo plně respektovat suverenitu soudního systému v Myanmaru, prohlásilo čínské ministerstvo zahraničí v reakci na odsouzení Su Ťij i následným požadavkům hlavně západních zemí uvalit na barmský režim nové sankce. Po těch volá jak Evropská unie a Spojené státy, ale i další země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dalších 18 měsíců musí v domácím vězení strávit barmská disidentka Su Ťij. Mluvíme se zahraničně-politickým komentátorem ČRo 1 - Radiožurnálu Milanem Slezákem.

Čínská vláda, která sama odmítá tolerovat jakoukoli domácí opozici, patří k hlavním spojencům vojenské junty i obchodním partnerům Barmy, kde do státem řízených společností zabývajících se těžbou plynu, dřeva i drahých kamenů investuje miliardy dolarů. I proto sankce Evropské unie či Spojených států amerických a dalších zemí proti barmské juntě nemají žádnou váhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barmský soud poslal opoziční vůdkyni Su Ťij na tři roky za mříže. Šéf vojenské junty, generál Than Šwej ale snížil trest na 18 měsíců domácího vězení. Proces sledoval zpravodaj Robert Mikoláš.

Sama barmská opoziční vůdkyně nesouhlasí s dalším trestem a proti rozsudku se chce odvolat. Proti rozsudku se odvolá i Američan John Yettaw, který začátkem května do domu nositelky Nobelovy ceny míru pronikl. Za to byl odsouzen k sedmi letům, z toho čtyři roky má strávit na nucených pracích.

Přečtěte si také:
Barmská disidentka Su Ťij se odvolá proti novému trestu
Su Ťij stráví v domácím vězení další rok a půl
Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij je opět ve vězení

Robert Mikoláš, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme