Stovky nových druhů v Himálaji

12. srpen 2009

Ve východní části Himálají bylo v poslední dekádě objeveno přes 350 nových druhů rostlin a živočichů.

Světový fond na ochranu divočiny (WWF) tento týden vydal zprávu s názvem The Eastern Himalays - Where Worlds Collide. Titul upozorňuje na to, že oblast východního Himálaje prodělává prudký rozvoj, který ale ohrožuje místní faunu a flóru. Další hrozbu představují změny klimatu. Východní Himálaj je přitom oblast s vysokou biodiverzitou a žije zde například největší známá populace bengálských tygrů nebo poslední nosorožci indičtí. Zpráva WWF sumarizuje výsledky terénního průzkumu, který v letech 1198 až 2008 prováděly různé organizace v Bhútánu, severovýchodní Indii, Nepálu, Tibetu a Myanmaru (Barmě).

Uvádí, že za poslední dekádu zde bylo objeveno 244 dosud neznámých druhů rostlin, 16 obojživelníků, 16 plazů, 14 ryb, 2 ptáci, 2 savci a nejméně 60 nových druhů bezobratlých živočichů. K nejzajímavějším objevům patří nejstarší a nejmenší jelen na světě - asi půl metru vysoký muntžak, kterého vědci nejprve pokládali za mládě jiného druhu. Himálaj je také místem prvního objevu nového druhu opic - makaků munzala (Macaca munzala) - po celých 100 letech. Pozoruhodný je i nový druh létající žáby (Rhacophorus suffry), které plovací blány mezi prsty umožňují překonávat krátké vzdálenosti plachtěním.

Zpráva WWF, která dokládá bohatství himálajských ekosystémů, má být jedním z materiálů, které se objeví na prosincovém jednání v Kodani. Světoví lídři se zde mají dohodnout na podobě nové dohody o ochraně klimatu, která nahradí Kjótský protokol.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.