Tchajwan posílá do oblastí zasažených tajfunem další tisíce vojáků

Tchajwanská vláda poslala do oblastí zasažených tajfunem Morakot další čtyři tisíce vojáků. Podle Tajpeje jsou i nadále v horských oblastech pohřešovány stovky lidí, přesto poslanci odmítají vyhlásit výjimečný stav. Tajfun Morakot způsobil na Tchajwanu nejhorší záplavy za posledních padesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na deset tisíc vojáků bojuje s časem i špatným počasím. Záchranné vrtulníky už uskutečnily více než sto letů, při jednom z nich ale narazila helikoptéra v husté mlze do hor a tříčlenná posádka zahynula.

Příslušníci tchajwanských ozbrojených sil dosud převezli do bezpečí více než tisíc obyvatel zničených horských obcí, nejhorší je situace ve vesnici Siao-lin, kde je stále pohřešováno na tři sta jejích obyvatel. Záchranáři se obávají, že je bahno zaživa pohřbilo.

Kvůli nejhorším záplavám za posledních padesát let se ozývají hlasy volající po vyhlášení výjimečného stavu, poslanci to však nepovažují za nutné. Odmítli také možnost vyčlenit část peněz z rozpočtu na rekonstrukční práce, vláda má totiž stále k dispozici 1,2 miliardy amerických dolarů určených právě na podobné mimořádné události.

Následkům řádění tajfunu Morakotu neušly ani Filipíny a Čína. Tam musely úřady evakuovat milion obyvatel. Tajfun si vyžádal desítky mrtvých.

Přečtěte si také:
Tajfun Morakot oslabuje, Čína počítá škody
Tajfun Morakot udeřil na Čínu, evakuován byl milion lidí
K Tchajwanu a Číně se blíží tajfun Morakot

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme