Čína bojuje s ilegálními transplantacemi

Čína kontroluje všechna zdravotnická zařízení provádějící transplantace. Mimořádná akce je zaměřena proti ilegální transplantaci lidských orgánů, za kterou jsou hlavně cizinci ochotni platit až jeden a tři čtvrtě milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transplantace jater

Transplantace jater | Foto: IKEM

Organizace na ochranu lidských práv Čínu dlouhodobě viní i z toho, že většina orgánů pro transplantaci pochází z popravených vězňů.

Čína kontroluje všech 164 oficiálních zdravotnických zařízení, která mohou provádět transplantace. V šestnácti z nich už inspektoři zjistili závažná pochybení a tyto nemocnice přijdou o licence.

Peking přistoupil k vyšetřování na základě informací, podle kterých získalo letos v únoru v jižní provincii Kuang-tung sedmnáct Japonců nová játra či ledviny za osmdesát sedm tisíc amerických dolarů. V devadesáti pěti procentech jsou tyto orgány získávány od zemřelých, mezi nimi i od obětí dopravních nehod a popravených vězňů.

Kvůli zvyšující se poptávce navíc roste i počet ilegálních operací, odhaduje se, že nyní provádí transplantace v nejlidnatější zemi světa až čtyři sta nemocnic zaměřujících se na zahraniční klientelu. Každoročně přitom na nové orgány čekají dva miliony Číňanů, operováno je ale jen dvacet tisíc z nich.

Přečtěte si také:
Členům hnutí Falun Gong jsou v Číně násilně odebírány orgány k transplantacím
Tichý protest a meditace proti násilí v čínských pracovních táborech

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme