Pecina zatím krajům proplácení poplatků asi nezakáže

Ministr vnitra Martin Pecina v nejbližší době nejspíš krajům nezakáže proplácení zdravotnických poplatků. Počká na další analýzu současného stavu a také na hlasování Poslanecké sněmovny o předlohách, které mají poplatky úplně zrušit či výrazně omezit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví - poplatky

Zdravotnictví - poplatky | Foto: Alena Palečková

Poslanci budou o normách, které jim s úpravami vrátil Senát, hlasovat na schůzi, která začne 8. září. Sdělil to tiskový odbor ministerstva vnitra. Podle Hospodářských novin ministr Pecina hejtmanům poslal dopis, ve kterém je upozorňuje, že nedodržují při vybírání poplatků zákon.

Jestli hejtmani nezačnou poplatky vybírat nebo radikálně nezmění způsob jejich vracení, tak je k tomu ministr prý donutí. Martin Pecina se ale brání, že šlo o dezinterpretaci Hospodářských novin.

"Já přece nemůžu rušit rozhodnutí zastupitelstva kraje. Ministerstvo může, pokud shledá nezákonnost, takováto usnesení teoreticky pozastavit a požádat soud o jejich zrušení. Není možné, abych já rušil rozhodnutí krajského zastupitelstva, to je dezinterpretace, nesmysl," řekl ministr Rádiu Česko.

"My do 31. 8. počkáme, jak nám kraje odpoví, pak budeme konat přesně podle zákona. Pokud usoudíme, že došlo k porušení zákona, potom pošleme krajům výzvu, a ty budou povinny do 60 dnů konat. A pokud nebudou konat, tak budeme postupovat dále podle zákona," vysvětlil ministr vnitra.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) Rádiu Česko řekl, že Pecinův dopis teď analyzují právníci krajského úřadu, kteří připravují právní názor kraje na postup kolem vracení regulačních poplatků. Kraj podle něj v dané lhůtě na dopis odpoví.

"Naši právníci jsou přesvědčeni, včetně nás, že postupujeme naprosto v souladu se zákonem a že krajská zastupitelstva mají právo rozhodnout o tom, že lidé jdoucí do našich nemocnic dostanou dar - úhradu těch regulačních poplatků," uvedl středočeský hejtman.

Rath je podle svých slov "téměř na 100 procent" přesvědčen o tom, že k jinému názoru nemůže dospět ani ministerstvo vnitra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Davidem Rathem na Rádiu Česko

Podle předsedy Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) ministerský dopis obsahuje především žádost o další podklady.

"Já se domnívám, že právě k tomu slouží ta srpnová lhůta, abychom dodali aktuální podklady a přehledy toho, jak ten systém u nás půl roku fungoval. A pak teprve očekávám nějaký rozbor a stanovisko ministerstva vnitra."

"Je otázka, jestli se bude mít k čemu vyjadřovat, protože ve sněmovně leží dva návrhy zákonů, a je dost možné, že po 8. září už bude po problému," uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

K tématu si můžete také přečíst:
Kraje se zatím nedohodly na dalším postupu při placení poplatků za pacienty
Rath: Pokud ČSSD prohraje volby, přestane kraj hradit poplatky
Regulační poplatky ve zdravotnictví zatím zůstávají
Až miliony korun budou chtít lékárníci po krajích za proplácení poplatků v lékárnách

Marika Táborská, Karolína Dubová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme