Putin slíbil Abcházii počáteční kapitál

13. srpen 2009

"Dostanete počáteční kapitál," slíbil Putin Abcházcům v projevu přímo v hlavním městě odbojné republiky Suchumi, kam zcela neočekávaně přijel z dovolené v jihoruském Soči. Oním slibem Putin zaručil, že Abcházie si bude moci vybudovat vlastní infrastrukturu a také upevnit hranici.

Z té se přitom podle ruského premiéra nemá stát žádná Maginotova linie, ale hranice suverénního státu, která jí umožní normální styk jak s Ruskem, tak i s Gruzií.

Zatím je ale ze včerejšího Putinova projevu jasné, že jen v příštím roce chce Moskva vynaložit téměř půl miliardy dolarů na modernizaci a rozšíření svých vojenských základen v Abcházii, na nichž je podle přiznání ruského ministra obrany Anatolije Serďukova asi tři a půl tisíce vojáků. Není divu - Putin totiž v Suchumi oznámil, že jeho země poskytne Abcházii "systematickou ekonomickou, politickou a bude-li třeba, i vojenskou pomoc". Jak by asi ta pomoc vypadala, jsme viděli přesně před rokem. Ostatně Putin tímto svým výrokem naznačil, že pravdu možná měli ti pesimisté v Rusku, Gruzii i jinde, kteří nový vojenský zásah proti Gruzii, ale v podstatě i kdekoli jinde přinejmenším v postsovětském prostoru považují přinejmenším za myslitelný.

Pokud jde o ekonomické angažmá Ruska v Abcházii, to podle názoru analytiků začalo dávno před propuknutím loňských tragických událostí kolem Jižní Osetie. Projevovalo se to především v tom, že ruští podnikatelé skupovali a dále skupují zajímavé pozemky v Abcházii, zejména u moře a v předhůří Kavkazu, které jsou anebo budou ideální rekreační oblastí. Ostatně s tím souvisí i Putinova letmá poznámka, že ruský kapitál udělá z Abcházie "druhé Turecko".

Reakce ministerstva zahraničí v Tbilisi byla přiměřená: Podle ní Putin ilegálně překročil hranici suverénního státu a pošlapal tak všechny mezinárodně uznávané regule a zákony. Návštěva ruského premiéra je oficiálními gruzínskými místy hodnocena jako "předem naplánovaná provokace", protože Putin vstoupil na území Gruzie, okupované ruskými vojsky.

S tím si ale moskevský superman hlavu neláme, což koneckonců potvrzuje i jeho názor, že neuznání abcházské suverenity (s výjimkou Ruska samotného a pak už jen Nikaraguy) Moskvě nevadí, protože s takovýmto vývojem počítala. "Abcházie jiné než ruské uznání nepotřebuje," řekl Vladimír Putin v Suchumi doslova.

Moskva zkrátka dál pokračuje v nastoleném tvrdém až velmi tvrdém kursu a naznačuje, že své nároky na tzv. sféru vlivu minimálně v hranicích bývalého Sovětského svazu míní doslova smrtelně vážně. Po veřejných vystoupeních pánů Medveděva a Putina je zase o něco jasnější, co se od Moskvy už v nejbližší době dá očekávat. Veselá vyhlídka to věru není.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: ldo
Spustit audio