Kamenné nástroje procházely ohněm

14. srpen 2009

Prvními pyrotechnology na světě zřejmě byli lidé, kteří před 47 000 až 164 000 let žili na pobřeží jižní Afriky.

Své kamenné nástroje tito lidé vyráběli z křemenné krusty silkretu, která vlivem tepla mění fyzikální vlastnosti. Experimenty paleoantropologů ukázaly, že po 5 až 10 hodinách strávených v prostředí s teplotou 250 až 300 stupňů Celsia se kámen stává tvrdším a křehčím, takže se z něj lépe odštěpují tenké a ostré vločky. Mohli na to pravěcí lidé z jižní Afriky přijít? Analýza jejich kamenných nástrojů dokazuje, že ano. Ve všech studovaných kusech vědci objevili změny magnetických vlastností železa, ke kterým v materiálu dochází působením vysokých teplot.

Někdo z pravěkých výrobců nástrojů si tedy patrně náhodou všiml, že kámen, který se zahřál v ohni, se dá mnohem lépe zpracovávat. O svůj geniální poznatek se pravěký inženýr podělil s ostatními a výsledkem byla komplexní technologie výroby tenkých a velice ostrých kamenných vloček. Paleoantropologové, kteří ji popisují v časopise Science, se domnívají, že tak složitá výroba nástrojů vyžadovala nejen pochopení souvislostí mezi kamenem, ohněm a nástrojem, ale také existenci jazyka. Bez ní by potřebné know-how mohlo přecházet z generace na generaci jen velmi obtížně.

Kamenné nástroje procházely ohněm - místo objevu
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.