Na Tchajwanu zabil tajfun Morakot 500 lidí

Řádění tajfunu Morakot na Tchajwanu nepřežilo až pět set lidí. Prohlásil to tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou, který se v pátek osobně seznámil s následky nejhorších záplav za posledních padesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejhůř postižené jsou horské vesnice na jihu země, které sesuvy půdy a bahna doslova pohřbily. Vojáci, kterých bylo do záchranných operací nasazeno přes padesát tisíc, už zpřístupnili část vyplavených vesnic. Naděje, že by ale byl ještě někdo nalezen naživu, jsou však mizivé.

Pomoc však stále potřebuje asi patnáct tisíc lidí, uvězněných v horách. Obyvatelé postižených vesnic a stejně tak i opozice právě proto kritizují vládu prezidenta Ma Jing-ťioua, že na následky tajfunu reagovala pomalu, že se záchranáři nedostali k lidem včas a zbytečně tak rostl počet obětí. Někteří vesničané dokonce při prezidentově návštěvě zasažených oblastí dávali hlasitě najevo své rozhořčení.

Nejhorší je stále situace v obci Siao-lin, kde pod nánosy bahna zůstalo na 380 místních obyvatel. Přírodní živel totiž na vesnici udeřil brzy ráno, v době, kdy většina ještě spala. Pravdou ale je, že dešťové srážky byly zcela mimořádné, v centrální a jižní části ostrova spadlo kolem tří metrů srážek! A do hor se vojáci několik dní dostávali jen tak, že seskakovali z vrtulníků. Přesto se jim podařilo evakuovat už na 15 700 lidí.

Dalším velkým problémem byly metrové nánosy bahna, které prakticky znemožňovaly, aby na něho vůbec někdo jen vstoupil. Pohledy na místo, které ještě před pár dny bylo plné života, nyní je ale všude šedá, holá plocha, připomínají následky ničivého zemětřesení před deseti lety. Tehdy tuny kamení také během několika vteřin zasypaly celé vesnice.

Vláda odmítla vyhlásit výjimečný stav

Právě kvůli nejhorším záplavám za posledních padesít let se ozývaly i hlasy volající po vyhlášení výjimečného stavu. Tchajwanská vláda to ale odmítla. Zároveň odmítla možnost vyčlenit část peněz z rozpočtu na rekonstrukční práce. Vláda totiž měla k dispozici 1,2 miliardy amerických dolarů určených právě na podobné mimořádné události. Přesto kabinet uvolní další prostředky, a to až do výše 6 miliard dolarů.

Tajpej také požádala mezinárodní společenství o pomoc, kterou dosud nabídlo na třicet zemí, ať už jde o vrtulníky, peníze, léky, apod. Například Hong Kong poskytne 6,5 milionu dolarů, finanční prostředky i materiální pomoc posílají Spojené státy, Japonsko, Singapur a další.

Následkům řádění tajfunu Morakotu neušly ani Filipíny a Čína. Tam musely úřady evakuovat milion obyvatel. Tajfun si vyžádal desítky mrtvých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řádění tajfunu Morakot na Tchajwanu nepřežilo až 500 lidí. Otázky pro zpravodaje Roberta Mikoláše a odborníka na Čínu a asijskou ekonomiku Lukáše Brzáka.

Přečtěte si také:
Tchajwan posílá do oblastí zasažených tajfunem další tisíce vojáků
Tajfun Morakot oslabuje, Čína počítá škody
Tajfun Morakot udeřil na Čínu, evakuován byl milion lidí
K Tchajwanu a Číně se blíží tajfun Morakot

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme