Obyvatelé obce Rohozná na Jihlavsku odmítli v referendu jaderné úložiště

Obyvatelé Rohozné na Jihlavsku zamítli v obecním referendu úložiště radioaktivního odpadu. Nesouhlasí ani s provedením geologického průzkumu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání hlasů

Sčítání hlasů

S vybudováním podzemního labyrintu pod chráněnou oblastí kolem vrchu Čeřínek souhlasilo pouze 6 lidí. Zbylých 226 hlasovacích lístků bylo proti.

Největší strach mají lidé z toho, co by zanechali budoucím generacím. "Chceme něco udělat pro naše vnoučata, aby pak neřekli, že jsme jim tady nechali takovou zkázu," potvrdila obyvatelka Rohozné Magda Kyšová.

"Určitě to tady nechceme, protože by tady bylo úložiště pro celou Evropu. Vidíme, co k nám vozí kamiony z Německa, a to by bylo podobný, proto se mi to nelíbí. Pokud by byl závazek, že to bude sloužit jenom pro Českou republiku, pak bych o tom uvažoval, ale žádný závazek tam není," uvedl jeden z místních obyvatel Zdeněk Valík.

Přečtěte si také:
Vláda vybírá místa, vhodná pro uložení jaderného odpadu
Z nového územní plánu ČR asi zmizí jména obcí, v nichž by mohlo být jaderné úložiště
Němečtí protiatomoví aktivisté se sešli se zástupci obcí vytipovaných jako možná úložiště jaderného odpadu
Lipenská přehrada v hledáčku atomové lobby
Úložiště jaderného odpadu by mohlo být v jihočeských Boleticích nebo v karlovarském Hradišti
Plány na jaderné úložiště vyvolávají u sousedů zděšení

Michal Malý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme