Zaměstnanci nemocnic Královéhradeckého kraje vstoupili do stávkové pohotovosti

Tři tisíce zaměstnanců nemocnic Královéhradeckého kraje vstoupily do stávkové pohotovosti. Důvodem protestu jsou hlavně nízké platy sester a dalšího středního zdravotnického personálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zdravotník

zdravotník | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Odboráři po kraji požadují navýšení mezd minimálně o tři tisíce korun, a to zpětně od července. Podle Ivy Řezníčkové z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče za Královéhradecký kraj se pacienti zatím nemusí obávat snížení kvality péče:

"Pro pacienta to momentálně ještě neznamená vůbec nic. Péče bude zachována ve stávajícím rozsahu. Pouze budou probíhat přípravy na případnou stávku."

Podle odborářů je současná situace kritická a hrozí zhoršení poskytované péče. "Úbytky personálu zaznamenáváme trvale asi poslední dva roky. Za poslední měsíce ale došlo k výraznému navýšení výpovědí kvalifikovaného personálu a momentálně už není možné zachovat stávající chody jednotlivých oddělení a počty lůžek v nemocnicích," vysvětluje Řezníčková.

Královehradecký kraj nemá na zvýšení platů peníze

Královehradecký kraj peníze na vyšší mzdy nemá. Podle krajské radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové, by k navýšení mohlo dojít nejdříve v lednu: "Uvažujeme o této možnosti, ale v nejbližších měsících určitě ne."

Podle Třešňákové není fér v době finanční krize nátlakovým způsobem protlačovat zájmy jedné skupiny zaměstnanců.

Vedení kraje také zdůraznilo, že zdravotníci letos už dostali přidáno. To ale odboráře rozladilo. Podle nich se jedná o mimokrajské peníze od pojišťoven a kraj neuvolnil ani korunu.

Přečtěte si také:
Zdravotní sestry v kraji jsou od dnešního dne ve stávkové pohotovosti
Zdravotníci v Královéhradeckém kraji vyhlásí stávkovou pohotovost
Zdravotnické odbory: Navýšení platů by se mělo týkat všech sester

Ota Nehasil, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme