Kilometry nanovláken

21. srpen 2009

Dosud vyrobené nanotrubičky připomínaly spíš popel. Dlouhé "nitě" z uhlíkových nanotrubiček společnosti Nanocomp Technologies otevřou cestu snadnější výrobě nových materiálů.

0:00
/
0:00

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Soukromí člověka a technologie (M. Tichý, repríza), Mezinárodní chemická olympiáda (P. Holzhauser), Futurologické okénko: citlivá počítačová klávesnice (J. Donát), Četba - J. Rečková: Centrum rokenrolu (repríza).

Válcovité nanotrubičky v blízké budoucnosti změní náš svět. Jsou tvořeny pravidelným šestiúhelníkovým pletivem navzájem pevně spojených uhlíkových atomů a mají průměr kolem jednoho nanometru. Tyto nanostruktury mají blízko i ke sférickým uhlíkovým molekulám, tzv. fullerenům, a k rovinnému souvislému nanomateriálu zvanému grafen. Skýtají až neuvěřitelnou základnu pro různé technologické a průmyslové aplikace zejména v oblasti mechaniky, energetiky, elektroniky a termiky.

Velmi lehký materiál, který je z nich vyroben, je asi 100x pevnější než ocel a vede elektrický proud a teplo mnohem lépe než klasické kovové nebo polovodičové materiály. Uhlíkové nanotrubičky také snad umožní nanoelektronice vyvinout mnohem výkonnější počítače, než jaké je možné postavit na bázi křemíku.

Mezi hlavní překážky využití uhlíkových nanotrubiček patřil donedávna fakt, že jejich délka sahala typicky do 10 000 nanometrů, tedy 10 mikrometrů, a nejvíce se je povedlo "natáhnout" do rozměrů řádově centimetrových. Hromádka takových trubiček vypadá jako černý prášek či mour. Jsou to vlastně jen makromolekuly s velmi speciální strukturou a tvarem. Firmě Nanocomp technologies se však podařilo nedávno objevit postup, pomocí kterého vypěstovali z nanotrubiček "přízi" o kilometrové délce! Nyní lze tedy vytvářet už opravdu makroskopicky viditelné a makroskopicky působící svazky nanovláken, které vědci nazvali "nanopřízí". Další možností je výroba velkých ultratenkých a ultrapevných plošných fólií.

Výroba nanovláken ve společnosti Nanocomp Technologies

Tento postup výroby umožní vývoj speciálních kompozitů, superlehkého brnění, superlehkých letadel nebo jiných dopravních prostředků a staveb. V oblasti energetiky a elektroniky můžeme pomocí nanotrubiček nahradit těžké a ztrátové kovové vodiče a součástky lehkou alternativou s všestranně lepšími vlastnostmi. Fanoušci kosmonautiky a sci-fi také sní, že jednou bude možno na bázi vláken z nanotrubiček postavit orbitální výtah, který bude sahat až do výše 100 000 kilometrů.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.