Německo chce získat Lobkovický palác v Praze výměnou za bývalou americkou ambasádu v Berlíně

Německo by mohlo získat do svého vlastnictví Lobkovický palác v Praze, kde zatím v pronájmu sídlí jeho ambasáda. Výměnou nabízí berlínská vláda budovu bývalého amerického velvyslanectví v centru německé metropole. Obě strany se už dohodly na odhadci, který posoudí cenu obou lukrativních staveb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobkovický palác v Praze - Velvyslanectví SRN

Lobkovický palác v Praze - Velvyslanectví SRN | Foto: http://www.prag.diplo.de/

Teprve v okamžiku, kdy bude odhad "na stole", se posoudí, jestli je výměna pro Česko vůbec výhodná, zaznívá z našeho ministerstva zahraničí. Podle vysoce postaveného českého diplomata, který si nepřál být jmenován, by úspěšná výměna mohla být taky významným politickým gestem.

Transakci ale mimo jiné komplikuje fakt, že si na bývalou americkou ambasádu v Berlíně brousí zuby Spolkový sněm.

Pro Německo má Lobkowický palác na Malé Straně mimořádnou symbolickou hodnotu. Na jeho zahradě našly koncem léta 1989 útočiště čtyři tisícovky východoněmeckých běženců.

Zájem získat barokní palác do svého vlastnictví projevilo Německo už v devadesátých letech. Tehdy ale jednání vyzněla do ztracena.

Situace se změnila v tom, že Česko hledá atraktivní prostory v centru Berlína, kam by přesídlil jeho zastupitelský úřad. Dosavadní budova českého velvyslanectví z roku 1978 je už nevyhovující a její provoz je extrémně nákladný.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme