V Afghánistánu končí kampaň před prezidentskými volbami. Taliban vyhrožuje, že vystupňuje násilí

Kampaň před čtvrtečními prezidentskými volbami v Afghánistánu končí dnes o půlnoci. Několik týdnů se v televizních debatách a na volebních mítincích ucházeli prezidentští kandidáti o přízeň voličů. Hlavním favoritem je dosavadní hlava státu Hamíd Karzáí. Zemi mezitím opouštějí stovky cizinců z obav před násilnostmi. Taliban totiž dál hrozí, že volby překazí a hodlá vystupňovat násilí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obydlená čtvrť v Kábulu z pohledu pilota vrtulníku

Obydlená čtvrť v Kábulu z pohledu pilota vrtulníku | Foto: Ivan Pospíchal

Důležitým tématem předvolebních debat byla další přítomnost mnohonárodnostních sil v zemi. Dosavadní afghánský prezident a favorit voleb Hamíd Karzáí slíbil, že v případě svého vítězství nedovolí, aby cizí armády v Afghánistánu nadále prováděly vojenské operace bez svolení afghánských úřadů.

V etnicky pestré zemi se ale spíše než podle volebních programů, bude volit podle národnosti kandidátů. Karzáí, který je Paštún, teď usiluje o přízeň Uzbeků. Z exilu umožnil návrat veteránovi afghánských válek generálu Dostúmovi, který je Uzbek.

Spojené státy i OSN jsou jeho možným vstupem do politiky znepokojeny. Dostúmova podpora by ale mohla Karzáímu zajistit vítězství ve volbách.

Taliban dál hrozí, že volby překazí a hodlá vystupňovat násilí

Poslední dny zatím dávaly tušit, že výhrůžky radikálního hnutí Taliban nebyly plané - v sobotu útok v prominentní a mimořádně hlídané čtvrti v Kábulu, v neděli zase střelba v Kandaháru.

V letácích, které se objevují na jihu země, varuje Taliban před účastí ve volbách. Když půjdete volit, podporujete cizáckou vládu a jste pro nás nepřáteli islámu - hrozí radikálové.

Tři dny před plánovanými volbami není ani jisté, kolik volebních místností se z bezpečnostních důvodů opravdu otevře. Původně mělo být v zemi s předpokládanými 17 miliony voličů otevřeno 7000 volebních místností. Teď je jisté, že zdaleka ne všechny se na volby opravdu otevřou. V některých oblastech se narychlo mění i členové volebních komisí.

K historicky teprve druhým svobodným a demokratickým volbám půjdou Afghánci ve čtvrtek.

Přečtěte si také:
Některé volební místnosti v Afghánistánu se vůbec neotevřou
Taliban chce zastrašit Afghánce, aby nešli k volbám
Taliban zabíjel přímo v afghánské metropoli. Jen pět dní před prezidentskými volbami
Britští poslanci kritizují vojenskou misi v Afghánistánu
Nová pravidla usnadní německým vojákům v Afghánistánu použití zbraní
Talibánští vzbouřenci v provincii Badghís kývli na příměří s vládou

Jaromír Marek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme