Exekutoři chtějí za více práce navýšení platů

Novela exekučního řádu přináší exekutorům více povinností bez navýšení finančního ohodnocení. To je problém, se kterým se exekutoři nechtějí smířit. V diskusním pořadu Studio Česko prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková řekla, že její organizace bude chtít za více práce více peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Tvrdková

Jana Tvrdková | Foto: Marián Vojtek

"Máme s tím samozřejmě problém, protože nám skutečně připadne spousta nové agendy, kterou budeme muset zvládnout ve své režii. Státu, soudům ubude tato agenda," uvedla Tvrdková.

Podle ní se exekutoři k tomu staví tak, že tyto činnosti budou muset zvládnout. "Jakmile je zvládneme, vyhodnotíme si, kolik nás to stojí času a pracovních sil. Pokud se ukáže, že je to nad rámec našich stávajících možností, tak budeme chtít vyvolat jednání o zvýšení tarifu, případně o změně zákona," vysvětlila pro Rádio Česko Tvrdková.

Novela exekučního řádu ještě nevyšla ve Sbírce zákonů. Jana Tvrdková také potvrdila, že v dohledné době chce znovu otevřít možné zavedení územního principu, kdy by se exekuce přidělovaly podle bydliště dlužníka.

Podle slov prezidentky Exekutorské komory by tato změna byla spravedlivější pro dlužníky, kteří v současnosti často nevědí, kterého exekutora věřitel zvolí. Navíc by tak mohlo dojít ke snížení nákladů na exekuční řízení.

POSLECHNĚTE SI CELÝ POŘAD V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková. Exekuce mají být do konce roku rychlejší, efektivnější a jednodušší, a to díky novele exekučního řádu. Ta ale také přinese exekutorům více práce.

Přečtěte si také:
Exekutorská komora otevře bezplatné právní poradny
Centrální evidence exekucí terčem pokusu o útok hackerů
Zpřísnění dohledu nad exekutory prošlo také Senátem
Šéfka Exekutorské komory kritizuje sankční novelu

Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme