Na berlínském Olympijském stadionu nechybí ani kaple

I na věřící sportovce se pamatovalo při organizaci atletického mistrovství světa. Vezmeme vás do kaple na berlínském Olympijském stadionu, kde se atleti mohou pomodlit nebo v klidu rozjímat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský stadion v Berlíně

Olympijský stadion v Berlíně | Foto: Jiří Hošek

Pokřižováním se před startem, hodem či skokem se své šance snaží na atletickém mistrovství světa podpořit řada věřících sportovců. Tím jejich kontakt s Bohem ale zdaleka na berlínském šampionátu nemusí končit. Před závodem nebo po něm mohou atleti zamířit do unikátní kaple v suterénu Olympijského stadionu.

"Panebože, dej, ať nezaspím na startu. Panebože, ať skočím základní výšku." Možná tak nějak znějí modlitby, které v nádherné a v architektonické soutěži vyznamenané kapli Olympijského stadionu v Berlíně, odříkávají v těchto dnech atleti z celého světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O duchovních potřebách atletů vypráví Jiří Hošek

"Všimli jsme si toho, že někteří atleti prošli po rozbězích a semifinále jen kolem kaple, ale dovnitř vstoupili třeba až před finálovým kláním," říká Bernhard Felmberg, sportovní zmocněnec evangelické církve v Berlíně a zároveň taky duchovní pastýř fotbalistů berlínské Herthy.

Kaple s kruhovým půdorysem a pozlacenými stěnami, která má evokovat kopuli chrámu Hagia Sofia, stojí přímo u novinářské mix-zóny, kudy sportovci musejí po závodě projít.

"Před soutěžemi nabízíme naše duchovní služby taky ve dvou hotelích, kde atleti bydlí. Tam pořádáme společné modlitby. Člověk ale musí dávat pozor, aby sportovce před kláním sice uklidnil, ale současně z něj neodčerpal adrenalin. Dělím se o své povinnosti se dvaceti zahraničními kaplany, kteří pocházejí ze zemí jako jsou Keňa, Indie nebo Jamajka," uvádí autor samotného nápadu vybudovat na Olympijském stadionu útulný svatostánek.

Podle Bernharda Felmberga je zatím během šampionátu návštěvnost kaple docela slušná. Během mojí návštěvy do jejích prostor nahlédla jen irská překážkářka Derval O'Rourkeová a když spatřila novinářský mikrofon, tempem trénované sprinterky prchla. Naší oštěpařce Báře Špotáková kaple vysvěcená před začátkem fotbalového mistrovství světa před třemi lety, do sportovních prostor moc nesedí.

Bernhard Felmberg upozorňuje na skutečnost, že moderní kaple má velmi silný symbolický význam a působí jako vyvažující prvek v areálu jinak tak silně zkompromitovaném obdobím nacionálního socialismu.

"Kaple se nachází čtyři podlaží pod místem, za kterého Hitler zahajoval Olympijské hry v roce 1936. Myslím, že se nám podařilo dokázat, že tento stadion je naplněný i jiným duchem, než duchem nacismu. Návštěva olympijského parku vám poskytne jasný obrázek o vztahu nacismu, árijské rasy a sportovních výkonů. V naší kapli ale můžete najít odpověď na otázku, co znamená "výkon" v křesťanství nebo jak je to s etikou vítězství a porážek."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme