Boeing nabídl mobilní protiraketový štít pro Severoatlantickou alianci

Postavení mobilního protiraketového štítu, který by se mohl letecky přemísťovat z jedné základny NATO na další, nabídl americký výrobce letecké techniky Boeing. Vojenské zařízení si dělá ambice na změnu současných plánů systému protiraketové obrany Spojených států amerických. Ve hře jsou tak plánovaný protiraketový radar v Česku a raketová základna v Polsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Mobilní štít by podle Boeingu měl být hotový do roku 2015 a prý by byl levnější než plánované stacionární protiraketové zařízení. Nespornou výhodou je možnost převézt ho během čtyřiadvaceti hodin na jakékoliv místo v Evropě nebo Americe.

Programový ředitel Pražského institutu bezpečnostních studií Jiří Schneider ale řekl, že vyjádření firmy Boeing chápe jen jako snahu zůstat ve hře při zvažování různých alternativ protiraketové obrany.

V poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu charakterizoval návrh Boeingu jako náhradu zařízení, plánovaného do Polska. Jde tedy o přenosné raketové silo, nejedná se o náhradu sledovacího radaru, který by mohl stát v českých Brdech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Schneider z Pražského institutu bezpečnostních studií v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu o nabídce Boeingu na mobilní protiraketový štít

Přečtěte si také:
Rusko spustí nový radar, má chránit i před raketami z Íránu
Spojené státy zvažují umístění radaru jinam než do Česka
Gates: USA dají Česku vědět o svých záměrech s radarem do konce roku
Fischer: O radaru na českém území rozhodne až nový kabinet
Diplomaté: Škrty v americkém rozpočtu neohrožují výstavbu radaru v Česku

Věra Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme